Nieuws

Eigenaren van een oudere dieselbestelauto betalen vanaf 1 januari 2020 een toeslag van 15 procent op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Oudere dieselauto’s stoten vervuilende fijnstof uit. Dat meldt de overheid, dat om de hogere uitstoot het bezit en het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk maken.  Fijnstof, zoals roet, is slecht voor het klimaat en onze gezondheid. Veel fijnstof wordt uitgestoten in het verkeer, vooral door oudere dieselauto’s. De overheid maakt het met de fijnstoftoeslag financieel interessanter om een schonere auto te kopen.

De toeslag, die ook wel bekend staat als de ‘roettax’, geldt voor auto’s en bestelwagens die op diesel rijden, geen fabrieksroetfilter hebben en fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Wie zo’n (bestel)auto heeft moet vanaf 1 januari 2020 15 procent meer motorrijtuigenbelasting betalen, de fijnstoftoeslag. Voor een gemiddelde auto die op diesel rijdt en tussen de 1350 en 1450 kilo weegt,  kost dat 225 euro per jaar.

Sommige dieselauto’s, zoals zware dieselbestelauto’s, hebben een fijnstofuitstoot in milligram per kilowattuur (kWh). Hiervoor komt er ook een norm. Heeft u een dieselauto die meer dan 10 milligram per kWh fijnstof uitstoot? Dan gaat u ook de fijnstoftoeslag betalen vanaf 1 januari 2020. Dit voorstel moet de Eerste Kamer nog goedkeuren.

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens. Op de website RDW kunt u de fijnstofuitstoot van uw voertuig nakijken.

1 reactie op “225 euro extra MRB als fijnstoftoeslag oudere bestelauto

  1. Marco Pannekoek schreef:

    Wellicht kleine correctie. Bij het voorbeeld in uw tekst wordt gesproken over een bestelauto van 1351-1450kg. In deze klasse is MRB tarief 90,16 euro per kwartaal en de fijnstof toeslag per 2020 13,52 euro per kwartaal. Per jaar is dit dus 54,08 euro euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.