Nieuws

Oplettende weggebruikers in Duitsland hadden ze al gespot achterop diepladers: Rivian bestelbusjes in de kleuren van Amazon. Deze week werd bekend dat Amazon Duitsland 300 exemplaren van de exclusief geproduceerde Rivian EDV gaat rijden, om te beginnen in München, Berlijn en Düsseldorf.

De onderaannemers van Amazon, die de daadwerkelijke leveringen aan klanten doen, kunnen de Rivian EDV financieren via een leasepartner die Amazon regelt.

“Samen hebben Amazon en Rivian een ultramodern elektrisch voertuig ontworpen en geproduceerd. Het is anders dan alles wat momenteel op de weg rijdt,” zegt Neil Emery, Director Global Fleet & Product bij Amazon. “De veiligheid en het comfort van de chauffeurs van onze partners is onze topprioriteit. Met het voertuig dat we nu in Duitsland presenteren, zetten we nieuwe standaarden met betrekking tot beide aspecten.”

Amazon introduceerde Rivian eVans afgelopen zomer al in de VS. Daar zijn al meer dan 3.000 van deze voertuigen in gebruik. Het doel, zegt Amazon, is om in 2030 wereldwijd 100.000 Rivian elektrische bestelwagens in gebruik te hebben.

In Duitsland en Europa testen Amazon’s bezorgpartners sinds vorig jaar al leveringen met voorlopige Rivian-modellen. Tijdens deze testfase heeft Rivian de prestaties, veiligheid en duurzaamheid van het voertuig onder verschillende klimatologische en geografische omstandigheden geoptimaliseerd. Voor Europa hebben Amazon en Rivian een kortere en smallere bestelwagen ontworpen die geschikt is om in Europese steden te rijden.

“We zijn blij dat de elektrische bestelauto’s nu in Duitsland worden gelanceerd”, zegt Dagan Mishoulam, Vice President Strategy & Go To Market bij Rivian. “Het voertuig is ontwikkeld met onze partners bij Amazon en geeft niet alleen prioriteit aan het comfort en de veiligheid van de bestuurder, maar ook aan het milieu. We hebben geweldige feedback ontvangen van chauffeurs en we zijn nu enthousiast om te beginnen met internationale uitbreiding in Duitsland.”

De voertuigen zijn het resultaat van een samenwerking tussen Amazon en Rivian die werd aangekondigd in 2019 – het jaar waarin Amazon mede-oprichter werd en als eerste bedrijf de Climate Pledge ondertekende. De Climate Pledge is de belofte van Amazon om alle activiteiten koolstofneutraal te maken tegen 2040. Als onderdeel van deze belofte bouwt Amazon aan een duurzamer transportnetwerk. De samenwerking met Rivian is een belangrijke bijdrage aan het koolstofvrij maken van de laatste kilometers en het stimuleren van innovatie die op haar beurt anderen kan helpen om ook koolstofneutraal te worden, aldus het bedrijf.

“Amazon heeft zich ertoe verbonden om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Het verminderen van onze bezorggerelateerde uitstoot speelt hierbij een belangrijke rol”, zegt Rocco Bräuniger, Country Manager van Amazon.de. “Vorig jaar bezorgden onze bezorgpartners meer dan 45 miljoen pakketten bij klanten in Duitsland met behulp van elektrische bezorgvoertuigen en bakfietsen. De nieuwe Rivian voertuigen zullen helpen om pakketten nog duurzamer te bezorgen.”

De voertuigen hebben onder andere een aantal veiligheidsvoorzieningen zoals een grote voorruit voor beter zicht, noodremassistent, automatische afstandscontrole en botswaarschuwingen.

Om het werk van de bezorgers te vergemakkelijken, vergrendelen en ontgrendelen de deuren automatisch wanneer de chauffeurs het voertuig naderen of verlaten. Een elektrisch bediende winkeldeur aan de achterkant van de bestuurderscabine opent automatisch wanneer de Rivian EDV aankomt op de afleverlocatie.

Bron: Logistra, Foto’s: Amazon/Rivian


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.