Nieuws

De aanschafsubsidie voor elektrische bestelauto’s voor 2022, groot 22 miljoen euro, is op. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar niet getreurd: volgend jaar is er weer een nieuwe subsidie, dit keer zit er 33 miljoen euro in het potje.

De SEBA-regeling van dit jaar zorgde er voor dat er ruim 5.500 elektrische bestelauto’s met financiële ondersteuning de weg op konden. In totaal was er 22 miljoen euro beschikbaar. De subsidieregeling loopt tot en met 2025 en wordt ieder jaar opnieuw opengesteld. Voor 2023 stelt staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) 33 miljoen euro beschikbaar.

Staatssecretaris Heijnen: “Dat deze subsidie nu op is, laat zien dat steeds meer ondernemers de overgang willen maken naar emissieloos rijden. Ik vind dat een positief signaal. Voor nog niet alle ondernemers is elektrisch rijden nu al aantrekkelijk, maar je ziet het steeds meer. De post, een pakketje, de boodschappen, steeds vaker rijden stille en schone bestelbussen door de straat. Dat is echt vooruitgang en dat gaan we de komende jaren doorzetten.”

Nederland werkt toe naar een mobiliteitssector zonder uitstoot. Onze inzet is om in 2030 de uitstoot van alle sectoren tezamen met ten minste 55 procent gereduceerd te hebben ten opzichte van 1990. Schoon vervoer helpt dat doel te bereiken. Een elektrische bestelwagen is daar een voorbeeld van. Het kabinet wil ondernemers helpen over te stappen, bij voorkeur op het moment dat ze toch al van plan waren om een ander voertuig te kopen. Ondernemers kunnen rekenen op een financiële tegemoetkoming bij de aanschaf van een elektrisch voertuig. Door subsidie en belastingvoordelen kunnen ze, afhankelijk van de grootte van hun bedrijf, 40 tot 60 procent van de meerkosten van een elektrisch voertuig vergoed krijgen.

Met deze subsidie komen er dit jaar ruim 5.500 schone bestelwagens op de weg bij. Gemiddeld wordt er per auto ongeveer 4.200 euro subsidie verstrekt. Het percentage nieuw verkochte bestelauto’s dat emissieloos is, stijgt. Dit jaar gaat het om ongeveer 7 procent. In totaal rijden er in Nederland ruim 900.000 bestelauto’s rond.

Op dinsdag 10 januari wordt de subsidieregeling voor 2023 opengesteld. Ook volgend jaar is het maximale bedrag per bestelwagen 5.000 euro.


1 reactie op “33 miljoen euro subsidie voor EV-bestellers in 2023

  1. Ali schreef:

    Waneer komen ze op markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.