Nieuws

De invoering van de deeltjestest in de APK voor dieselvoertuigen met een roetfilter, wordt met een half jaar uitgesteld naar 1 januari 2023. Dat meldt staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. Momenteel beschikken nog onvoldoende APK keuringsstations over de nieuwe testapparatuur. RAI Vereniging steunt het uitstel omdat hiermee wordt voorkomen dat er per 1 juli te weinig keuringsstations voor automobilisten en ondernemers zijn om de nieuwe APK keuring uit te voeren.

De APK voor Euro V en Euro VI dieselpersonenauto’s en bestelauto’s wordt per 1 juli 2022 uitgebreid met een controle op de aanwezigheid van een goed werkend roetfilter. Hiervoor worden APK keuringsstations uitgerust met een deeltjesteller (fijnstofmeter). Deze controle moet erop toezien dat het verbod op het verwijderen van roetfilters voor dit type dieselauto’s en dieselbestelwagens wordt nageleefd en ervoor zorgen dat niet goed werkende filters vervangen of gerepareerd worden. RAI Vereniging is voorstander van de deeltjestest, omdat hiermee effectief toezicht wordt gehouden op de milieuregels en de ontwikkeling van een gezond mobiliteitssysteem wordt gestimuleerd. Een schoon rijdend wagenpark is immers cruciaal voor de gezondheid van mens en omgeving. In totaal gaat het om circa 1.5 miljoen Euro V en Euro VI diesel bestelwagens en personenauto’s.

Te weinig beschikbaarheid

Door wereldwijde toeleveringsproblemen van onderdelen aan fabrikanten van deeltjesteller is er nog onvoldoende meetapparatuur geproduceerd en aan de markt uitgeleverd. Volgens de RDW, toezichthouder op APK keuringsstations, zijn er hierdoor per 1 juli te weinig keuringsstations die de nieuwe APK keuring kunnen uitvoeren. RAI Vereniging vindt dat dit de keuzevrijheid van automobilisten en ondernemers belemmert en APK stations die nog niet over de apparatuur beschikken, benadeelt. Op verzoek van de betrokken APK partijen (verenigd binnen het SO-APK overleg) heeft de staatssecretaris daarom de invoering van de deeltjestest op 1 juli a.s. uitgesteld naar 1 januari 2023.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.