Nieuws

Apollo Tyres neemt Vredestein over

Apollo Tyres neemt definitief de Nederlandse bandenfabrikant Vredestein Banden over. Met alle reglementaire goedkeuringen en de toestemming van een rechter van het Nederlands gerechtshof is het formele proces van het in India gebaseerde Apollo Tyres Ltd. om een 100 procent belang te krijgen in Vredestein Banden afgerond.

De acquisitie vindt plaats bij het moederbedrijf, de grootste Russische bandenfabrikant Amtel-Vredestein NV (AVNV). AVNV werd op 29 april 2009 failliet verklaard.

Sinds april 2005 was Vredestein een onderdeel van Rusland’s grootste bandenproducent AVNV. Daarvoor was de in 1946 opgerichte Vredestein een onafhankelijke bandenfabrikant. Het faillissement van AVNV heeft geen negatieve gevolgen gehad voor het in Enschede gevestigde Vredestein dat nog steeds een winstgevend bedrijf is. De omzet van Vredestein voor het kalenderjaar 2008 was ongeveer 307 miljoen euro.

De acquisitie versterkt de toekomstplannen van Apollo Tyres voor de Europese markt en geeft Vredestein de mogelijkheid om de afstand tot grotere spelers in dezelfde industrie te verkleinen wat betreft kosten, mensen, producten en toegang tot markten buiten de EU. Vredestein heeft een gevestigd netwerk aan verkopende dochtermaatschappijen in de voornaamste landen van de EU en een in de VS. Meer dan 30 procent van haar producten worden verkocht in Duitsland en de rest zowel in de gehele EU als daarbuiten zoals in de VS en het Midden-Oosten.

“Dit is voor ons een strategisch verbond dat Apollo’s plannen voor Europa verstevigt,” zegt Onkar S Kanwar, Voorzitter & Managing Director, Apollo Tyres Ltd. “Samen omspannen de activiteiten van de twee bedrijven het gehele spectrum van R&D, goederen en mensen tot aan productie en markten. Het is een synergetisch huwelijk en het is ons doel om de mondiale waarde van Vredestein gedurende de komende jaren te vergroten.”

Vredestein heeft momenteel ongeveer 1500 mensen in dienst en wordt geleid door een kerngroep van ervaren senior managers met een uitgebreide ervaring in de bandenindustrie en een uitstekende staat van dienst wat betreft winstgevendheid. Het bedrijf heeft over de afgelopen vijf jaar een CAGR van 8.5 procent behaald aan inkomsten, een significant hoger percentage dan de groeifactor van de industrie in Europa. “Deze alliantie is een win-win combinatie voor beide bedrijven,” zegt Vredesteins CEO, Rob Oudshoorn. “Wij brengen Apollo onze voorsprong in autobandentechnologie en onze kennis van de Europese markt terwijl Apollo ons toegang verschaft tot niet-Europese markten, ons voorziet van waardevolle kennis wat betreft productie en ons helpt om de kosten te verlagen door een grotere koopkracht. Ik heb de acquisitie door Apollo en de integratie met Dunlop South Africa nauwlettend gevolgd en ik moet zeggen dat de wijze waarop ze deze fusie hebben benaderd veel goeds zegt over de kijk van het management van Apollo op mensen en het implementeren van best practices.” Oudshoorn is ook positief over het vervolg: “Het partnerschap met Apollo zal voor ons bedrijf en personeel ook de nodige stabiliteit brengen. We komen uit een periode van onzekerheid en ik ben ervan overtuigd dat we nu het juiste platform hebben om het ware groeipotentieel van Vredestein in de toekomst te bereiken. We hebben er de mensen, de technologie en nu ook de juiste partner voor.”

“Vredestein Banden blijft onder leiding van het huidige management,” voegt Neeraj R. S. Kanwar, Vicevoorzitter & gedeeld Managing Director van Apollo Tyres Ltd aan deze woorden toe. “Zoals onze gewoonte is, is het plan om vooruitgang te boeken gebaseerd op het delen van onze krachten zodat beide bedrijven hiervan kunnen profiteren en we onze klanten betere producten en diensten kunnen aanbieden.”

Neeraj Kanwar voegde hier vervolgens aan toe dat er de komende maand direct een uitgebreid integratieproces in gang wordt gezet. Er wordt vooral aandacht gericht op onderzoek en technologie, producten en merken, bedrijfsaankopen en financiën. Na afloop van dit proces waarbij managers van beide bedrijven betrokken zullen zijn, wordt er een gemeenschappelijk plan voor de korte en middellange termijn in werking gesteld.

Vredestein levert in Nederland op de bedrijfwagenmarkt diverse banden voor bestelauto’s.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.