Nieuws

Blubrake presenteert ABS voor e-cargobikes

Het exponentieel toenemende gebruik van e-cargo bikes voor de logistiek en de persoonlijke mobiliteit heeft ook geleid tot een groeiende vraag naar veiligheid en manoeuvreerbaarheid. Dankzij het door Blubrake gepresenteerde eerste antiblokkeerremsysteem voor e-cargo bikes, wordt het gebruik van deze vervoermiddelen veiliger.

De afgelopen jaren hebben cargo bikes met trapondersteuning steeds meer ruimte veroverd in de stad en het is duidelijk dat ze een steeds belangrijkere rol zullen spelen in de toekomstige stedelijke mobiliteit.

Of ze nu gebruikt worden voor persoonlijke of professionele doeleinden, de e-cargo bikes zijn inmiddels enorm populair, vooral in Noord-Europa, en de marktgegevens tonen een sterk stijgende tendens met in 2020 een toename van de omzet van 53 procent (gegevens City Changer Cargo Bike Project), waarmee de e-cargo bikes hoofdrolspelers zijn geworden van de revolutie van de stedelijke mobiliteit en de last-mile logistiek.

De snelle groei van het aantal e-cargo bikes heeft geleid tot een grote vraag naar meer manoeuvreerbaarheid en veiligheid. Deze bikes zijn ontworpen voor het vervoeren van zware lasten en kunnen hoge snelheden bereiken: juist vanwege hun configuratie en functie, is het remsysteem het meest kritische thema wanneer we het over e-cargo bikes hebben. Vooral als de laadruimte leeg is, kan abrupt en plotseling remmen leiden tot instabiliteit, slippen en verlies van controle over de bike.

Aangezien het noodzakelijk is om een verhoogde veiligheid te garanderen, ook op oppervlakken met weinig grip of onder slechte weersomstandigheden, heeft Blubrake, leader in de ontwikkeling van op remsystemen toegepaste technologieën, het eerste en enige ABS-systeem (antiblokkeerremsysteem) ontwikkelt dat specifiek is voor e-cargo bikes en dat in de komende maanden op de markt beschikbaar zijn dankzij de samenwerking met enkele van de voornaamste merken van de sector.

“Vooral voor deze bikes is het moment van remmen van fundamenteel belang. E-cargo bikes zijn zwaarder en sneller dan de normale e-bikes en hebben de neiging instabiel te zijn, vooral als de laadruimte leeg is. Het ABS voorkomt de blokkering van het voorwiel en verhindert dat de fiets gaat slippen omdat hij een grotere stabiliteit verkrijgt”, verklaart Fabio Todeschini, oprichter en general manager van Blubrake. “Ons team is er in geslaagd een oplossing te ontwikkelen die uniek is op de markt, en die tegemoet komt aan de behoeften inzake veiligheid en betrouwbaarheid.”

Het ABS-systeem van Blubrake, dat beoogt de veiligheidsnorm te worden voor alle in de handel verkrijgbare e-cargo bikes, bestaat uit drie sleutelelementen. Een sensor detecteert de snelheid van het voorwiel en stuurt de informatie naar een regelmodule die de dynamiek van de fiets inschat op basis van de metingen van de snelheidssensor en de versnellingsmeters in het frame. Zo detecteert de regelmodule potentieel gevaarlijke situaties die zich tijdens het remmen kunnen voordoen. Onder dergelijke omstandigheden grijpt de actuator in door de hydraulische druk van de voorrem te regelen en een soepele remwerking te garanderen, waarbij de stabiliteit en de manoeuvreerbaarheid van de e-cargo worden verbeterd.

De ABS Blubrake is geschikt voor alle soorten e-cargo bikes. Verder betreft het een open systeem, wat betekent dat het kan worden opgenomen in alle in de handel aanwezige hydraulische remsystemen en voedingssystemen van derde partijen. Dankzij het gepatenteerde kunstmatige-intelligentiesysteem is de ABS van Blubrake in staat om op verschillende ondergronden correct te functioneren, met inbegrip van gladde of oneffen oppervlakken (grind, bladeren, klinkers) en bij regen- of sneeuwval.

Blubrake beoogt met deze technologie de e-cargo bikes niet alleen tot het milieuvriendelijkste en duurzaamste, maar ook het veiligste vervoermiddel te maken, en zo het massale gebruik van deze fiets te stimuleren, zowel voor de persoonlijke mobiliteit als voor de stedelijke logistiek.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.