Nieuws

Chauffeur

Vakbekwaamheidsdiploma in aantocht

Op 10 september 2009 is het zover. Dan treedt richtlijn 2003/59 in werking waardoor binnen de EU het vakbekwaamheidsdiploma verplicht wordt voor alle beroepschauffeurs. Nederland kent als een van de weinige EU-landen al een verplicht chauffeursdiploma dat naast het C-rijbewijs gehaald moet worden. Straks wordt dat chauffeursdiploma ook in de andere EU-landen verplicht. Wat wel nieuw is voor Nederlandse vrachtautochauffeurs is de verplichte bijscholing van minimaal 35 uur per vijf jaar. Dit is nodig om het rijbewijs te kunnen verlengen. De verlengingstermijn wordt overigens verkort van 10 naar 5 jaar.

Voor wat betreft de verplichte bijscholing hebben chauffeurs eerst een periode van zeven jaar om 35 uur bijscholing te volgen in plaats van vijf jaar. Dat betekent dat alle C rijbewijshouders op 10 september 2016 35 uur bijscholing moeten hebben gevolgd. Wie daar niet aan voldoet, krijgt bij de verlenging van het rijbewijs geen stempel voor het vakbekwaamheidsdiploma. Aangezien in Nederland niet is geregeld dat die 35 uur over de jaren moet worden verdeeld, verwachten scholingsinstituten vlak voor 10 september 2016 een enorme stormloop. Chauffeurs doen er dus goed aan om niet tot het laatste moment te wachten met de verplichte nascholing.


De vrijstellingen die nu in Nederland gelden voor het vakbekwaamheidsdiploma blijven ook in de nieuwe situatie van kracht. EVO heeft zich hier hard voor gemaakt. De eisen gelden voor chauffeurs die maximaal 12 uur per week met de vrachtauto rijden. Het gaat om eigen vervoer van goederen en materialen. EVO vindt het niet meer dan terecht dat voor deze groep chauffeurs de vrijstellingen blijven bestaan. Vooral de verplichte bijscholing is voor deze groep veel te zwaar geschut.
 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.