Nieuws

Het is sinds vrijdagmiddag, net voor Kerstmis, officieel: het Leger des Heils in Zwolle heeft een nieuwe soepbus. Het is een Mercedes-Benz eSprinter werd onder het toeziend oog van velen die de soepbus een warm hart toedragen onthuld door regiodirecteur Claudia van Bruggen van het Leger des Heils en wethouder Michiel van Willigen van de gemeente Zwolle, die onder meer armoedebestrijding in zijn portefeuille heeft. Wensink Zwolle leverde de nieuwe soepbus aan het Leger.

De eSprinter kon worden aangeschaft dankzij de financiële steun van velen, waarvoor de regiodirecteur haar dank uitsprak. Een prachtig resultaat dat in nog geen drie maanden tijd voor elkaar is gebokst. De ingebruikname van de nieuwe bus kwam ook precies op het juiste moment. Het afgelopen weekend heeft de oude soepbus het loodje gelegd. De afgelopen dagen werd een noodbus ingezet.

Feestelijke aangelegenheid

De officiële onthulling werd een feestelijke aangelegenheid, ondanks de regen, die tegelijkertijd passend was want het zijn immers vaak ook deze weersomstandigheden waarin de vrijwilligers hun werk doen. Een zwarte deken verhulde de nieuwe bus, die geparkeerd stond voor Brasserie In de Bank aan de Dijkstraat in Zwolle. Nadat het doek was verwijderd, werd in het voertuig een kerstboompje in het licht gezet, dat symbolisch verwees naar het feit dat het een elektrische bus betreft. Aansluitend werden de sleutels overhandigd door Erik van der Hoek van Wensink Zwolle, die de bus heeft geleverd.

Luifel

Naast het belang van duurzaamheid heeft de nieuwe soepbus meer voordelen. Zo valt onder meer de luifel op, waardoor de bezoekers droog hun soep, broodjes, koffie of thee kunnen ophalen. ,,Het is niet alleen praktisch, maar heeft ook te maken met menswaardigheid”, zei Claudia van Bruggen. Zij greep gelijk de gelegenheid aan om haar grote dank uit te spreken in de richting van de vrijwilligers, die bij toerbeurt vier keer per week met de soepbus op pad gaan in de binnenstad van Zwolle om mensen die dak- en thuisloos zijn te voorzien van soep, broodjes en meer.

Een speciaal woord van dank was er ook voor Martin Vosjan van de Y Service Club Zwolle, die 10.000 euro beschikbaar stelde voor de inrichting en waarmee de hele actie voor de nieuwe soepbus in oktober is begonnen, en de Stadsbakker Arend Kisteman in Zwolle, die al jarenlang gratis brood beschikbaar stelt. Ook Eddy Vulperhorst, relatiemanager zakelijke markt bij het Leger des Heils, werd in het zonnetje gezet. Hij heeft zich de afgelopen maanden onvermoeibaar ingezet voor het breed onder de aandacht brengen van de noodzaak van een nieuwe soepbus. Van Bruggen: “Zonder Eddy hadden wij dit niet voor elkaar gekregen.”

Vlnr: wethouder van Willigen, Erik van der Hoek van Wensink en regiodirecteur Claudia van Bruggen van het Leger des Heils Noordoost Leger des Heils

Beeldmerk van saamhorigheid

Wethouder Van Willigen liet weten blij te zien met het belangrijke veldwerk dat met de soepbus wordt verricht. “De soepbus brengt mensen bij elkaar. Het verbindt, maar het werkt ook preventief om eenzaamheid tegen te gaan.” Hij zei onder de indruk te zijn van de warme reacties op de actie in de Zwolse samenleving. “In een paar maanden tijd is er iets ontstaan dat groter is dan de soepbus. Het heeft geleid tot saamhorigheid, tot omzien naar elkaar. De soepbus is een beeldmerk geworden van saamhorigheid.”

Vrijdagavond gingen de vrijwilligers voor de allereerste keer op pad met de nieuwe soepbus.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.