Nieuws

De Milieulijst 2022 ondersteunt de ambities en prioriteiten zoals beschreven in het klimaatakkoord. Duurzame mobiliteit is daarin een belangrijke pijler.

Elektrische personenauto’s veroverden in de afgelopen jaren een plek in het straatbeeld. De markt voor elektrische auto’s is volwassener en de prijzen dalen. Daarmee is het fiscale voordeel via MIA niet meer nodig en de elektrische personenauto is in 2022 dan ook van de Milieulijst verdwenen. Andere elektrische voertuigen, zoals bestelauto’s, blijven op de Milieulijst en stijgen waar mogelijk in fiscaal voordeel omdat deze voertuigen nog niet gangbaar zijn.

Voor elektrische bestelauto’s is ook subsidie beschikbaar vanuit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Om een te grote stapeling van steun vanuit de overheid te voorkomen, komen alleen de kosten boven een aanschafwaarde van 11.000 euro in aanmerking. Daarnaast wordt in 2022 geen onderscheid meer gemaakt tussen voertuigen in voertuigcategorieën N1 en N2 (G 3101).

Nieuw op de Milieulijst 2022 is een vrachtwagen die rijdt op een mengsel van waterstof en diesel (B 3121) en een elektrisch voertuig voor het vervoeren van containers en trailers op een bedrijfsterrein (D 3130). De mogelijkheden voor elektrische bakfietsen (F 3119) zijn verruimd, maar voor oplaadpunten (G 3720) en elektrische auto’s met zonnepanelen (D 3111) gelden per 2022 strengere eisen. Deze strengere eisen houden bijvoorbeeld in dat alleen nog maar ‘slimme’ oplaadpunten worden gestimuleerd. Slimme oplaadpunten maken beter gebruik van het stroomnetwerk en voorkomen overbelasting van het net. Bij code D 3111 is de eis omtrent het vermogen van de zonnepanelen aangepast om beter aan te sluiten bij de praktijk. Elektrische snor-, brom- en motorfietsen komen niet meer in aanmerking voor MIA en Vamil. Speed-pedelecs nog wel (B 3118).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.