Nieuws

EU-verkoop bedrijfsauto’s zwaar onderuit

De Europese verkoop van vrachtauto’s en bestelauto’s is in januari door de sterk afzwakkende economie gekelderd. De verkoop daalde met 35,6 procent, in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte de Europese branchevereniging van autofabrikanten ACEA onlangs bekend.

In totaal werden vorige maand 145.187 bedrijfsauto’s verkocht in Europa. De verkoop van zware trucks van meer dan 16 ton ging met 34,7 procent omlaag, de verkoop van bestelauto’s kelderde met 36,6 procent. De verkoop van bussen zakte met 15,8 procent in. De afzet van bedrijfsvoertuigen van 3,5 ton of meer exclusief bussen ging met 33 procent omlaag.

De verkoop van bedrijfsauto’s ging vooral hard onderuit in Denemarken (min 51,2 procent), Ierland (min 78,6 procent) en Spanje (min 54,2 procent). In Nederland daalde de verkoop met 18,7 procent. In geen enkel Europees land liet de verkoop een stijging zien.

De verkoop van zware trucks daalde vooral sterk in de nieuwe EU-lidstaten, met een afname van 57,6 procent. In West-Europa was sprake van een verkoopdaling met 31,9 procent. Vooral in Spanje stortte de verkoop van zware vrachtwagens hard in (min 76,3 procent). In Nederland ging de verkoop met een half procent achteruit.

Over heel 2008 zakte de markt voor bedrijfsauto’s in Europa met 9 procent in, aldus ACEA. Dat is de sterkste daling sinds 1993. In de cijfers van ACEA zijn ook verkoopgegevens uit Zwitserland, IJsland en Noorwegen meegenomen.

Door de economische recessie in veel Europese landen neemt de vraag naar bedrijfswagens sterk af omdat veel bedrijven bestellingen op de lange baan schuiven. Ook is het moeilijker om financiering te krijgen om nieuwe commerciële voertuigen te kopen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.