Nieuws

De Europese Commissie is een onderzoek gestart om te zien of de Spaanse staatssteun van 20,7 miljoen euro aan de PSA-fabriek in  het Spaanse Vigo overeenkomstig Europese regels is. In de fabriek in Vigo worden diverse modellen bestelauto van Peugeot, Citroën en Opel gemaakt.

Commissaris Margrethe Vestager, met het mededingingsbeleid in haar portefeuille:  “Overheidsinvesteringen zijn belangrijk om de economische groei in achterstandsregio’s in Europa te bevorderen, maar we moeten schadelijke subsidiewedstrijden tussen lidstaten vermijden. De Commissie zal zorgvuldig onderzoeken of de geplande steun van Spanje echt noodzakelijk is voor Peugeot om te investeren in  innovatieve productieprocessen in Vigo en om de regio verder te ontwikkelen zonder de concurrentie onnodig te verstoren of de cohesie in de EU te schaden. “

PSA investeert ongeveer 500 miljoen euro in nieuwe productielijnen voor de lancering van nieuwe voertuigen en in procesverbeteringen in de bestaande fabriek van Peugeot Citroën Automobiles España in Vigo, Spanje. De werkzaamheden aan de nieuwe productielijnen en -processen zijn gestart in april 2015. In november 2017 heeft Spanje de Commissie in kennis gesteld van zijn plannen om 20,7 miljoen euro aan overheidssteun voor het project te verlenen.

De EU-staatssteunregels, met name de regionale richtlijnen rond staatssteun 2014 van de Commissie, stellen de lidstaten in staat de economische ontwikkeling en werkgelegenheid in de achtergestelde regio’s van de EU te ondersteunen en de regionale samenhang in de interne markt te bevorderen. Om te worden goedgekeurd, moeten de maatregelen aan bepaalde voorwaarden voldoen om ervoor te zorgen dat ze het beoogde positieve effect hebben. Dit houdt onder meer in dat de steun particuliere investeringen moet aanmoedigen, tot een minimum beperkt moet blijven en investeringen uit een regio in een andere lidstaat, die evenmin of meer benadeeld is, mag verlokken (“anti-cohesie-effect”).

De Commissie betwijfelt in dit stadium dat de geplande steun ten bedrage van 20,7 miljoen euro in Vigo voldoet aan alle criteria van de regionale richtsnoeren staatssteun.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.