Nieuws

‘Europese CO2-doelen volkomen onrealistisch’

De EU steunde afgelopen week een ambitieuzere doelstelling voor het terugdringen van de uitstoot van kooldioxide voor auto’s en bestelauto’s. De nieuwe eis luidt 45 procent reductie tegen 2030. Dat is 15 procent meer dan nu. “Volkomen onrealistisch”, vindt fabrikantenkoepel ACEA.

“We zijn zeer bezorgd over de richting die de milieucommissie heeft gekozen”, verklaart ACEA-secretaris-generaal Erik Jonnaert. “De extreem strenge reductieniveaus die zijn aangenomen, zijn totaal onrealistisch, omdat ze een massale en plotselinge verschuiving naar elektromobiliteit vereisen. De randvoorwaarden voor een dergelijke  verschuiving zijn duidelijk niet aanwezig, en consumenten zijn in dit stadium gewoon niet klaar om volledig elektrisch te gaan rijden. ”

Jonnaert: “Laat ik duidelijk zijn: wij als fabrikanten zetten ons volledig in voor het streven naar mobiliteit met nul-emissie. Maar deze overgang moet worden gemaakt in een tempo dat beheersbaar is. Dit is niet alleen van vitaal belang voor onze industrie en haar werknemers, maar ook voor consumenten – die eigenlijk deze voertuigen moeten kopen – en voor de lidstaten, die een enorme klus zullen hebben om ervoor te zorgen dat het netwerk van laadinfrastructuur voldoende is.”

Het standpunt van de milieucommissie – de leidende commissie voor dit dossier – is niet representatief voor het hele Europees Parlement. Het contrasteert vrij sterk met de standpunten van de andere betrokken commissies (ITRE en TRAN).

“We hopen dat het Europees Parlement van de gelegenheid gebruik zal maken om dit voorstel opnieuw te onderzoeken om het beter af te stemmen op de realiteit. We wachten op de plenaire stemming van volgende maand om te zien welke koers het Parlement als geheel zal nemen”, aldus Jonnaert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.