Nieuws

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft de nieuwe EIA-Energielijst bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat er in 2023 energie-investeringsaftrek is aan te vragen voor elektrische koeling, in combinatie met accu en elektrische as. Bedrijven die investeren in technieken uit de zogenoemde Energielijst, kunnen via de Energie-investeringsaftrek (EIA) tot 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. In 2023 is er een budget van 249 miljoen euro beschikbaar, een verhoging van 100 miljoen euro ten opzichte van vorig jaar. Naast de EIA is ook de MIA\Vamil-regeling voor 2023 inzichtelijk.

De EIA en MIA\Vamil bestaan naast de AANzet-subsidie voor emissievrije trucks en de SEBA-regeling voor emissievrije bestelauto’s. Er zitten prima financiële voordelen in, maar die zijn niet altijd makkelijk te vinden in de uitgebreide lijsten. Maar goed, misschien is dat wel goed te doen onder het genot van een oliebol of dat overgebleven kerstkransje.

In de nieuwe Energielijst zijn nieuwe transportmiddelen opgenomen, maar er zijn er ook verdwenen. Er is geen energie-investeringsaftrek meer voor de standairco en de inklapbare zeecontainer. Ook de eutectische transportkoeling (code 240206) staat niet meer op de lijst. Hier werd bijna geen gebruik van gemaakt.

Elektrische koeling op koel/vries- wegtransport is toegevoegd aan de Energielijst. In combinatie met een accu en een energie-as, is dit een energiezuinige toepassing van geconditioneerd wegtransport.

Bij zijafscherming (code 241202) is er nu alleen nog energie-investeringsaftrek voor een volledig gesloten systeem. Deze constructie tussen de wielen vermindert de luchtweerstand van het vrachtvoertuig.

De lichtgewicht laadbak voor bestelauto’s (code 241216) wordt enkel nog ondersteund bij vervanging van een conventionele laadbak.

Er is in MIA\Vamil nu belastingvoordeel voor investeringen in de volgende elektrische en waterstofvoertuigen en mobiele werktuigen:

  • een waterstof aangedreven mobiel werktuig
  • een elektrische of waterstof aangedreven truckmixer
  • een elektrisch aangedreven werktuigendrager
  • een dual-fuel waterstof aangedreven landbouwtractor

Bij mobiele werktuigen mag de bestuurdersplaats niet meer afneembaar zijn. De mogelijkheden voor oplaadpunten zijn uitgebreid. Deze mogen nu ook voor eigen gebruik worden ingezet. Dit geldt ook voor voertuigen die worden gehuurd en ingezet voor eigen gebruik.

Wie de hele lijsten rustig wil inzien – pak dan even wat te eten en te drinken, want het kan even duren voor u alles gezien hebten klik hier!

Goed uiteinde van 2022!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.