Nieuws

Fiat wil samen gaan met Renault

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) heeft aan Groupe Renault voorgesteld om te fuseren. Er zou dan een gedeeld eigendom van het nieuwe bedrijf. Samen zouden FCA en Renault de derde grootste autofabrikant ter wereld worden, met een jaarlijkse verkoop van 8,7 miljoen voertuigen. De bedrijven zouden samen een sterke vuist kunnen maken in een snel veranderende automarkt.

Groupe Renault heeft het voorstel in ontvangst genomen en is zich aan het beraden wat te doen.

De te behalen synergie, zeker in combinatie met Renaults alliantiepartners Nissan en Mitsubishi, kan tot in de miljarden euro’s per jaar lopen. Een welkome besparing gezien de investeringen die automobielfabrikanten moeten doen in de transitieslag naar elektrische auto’s.

Fiat Chrysler heeft diverse merken onder zich, de bekendste zijn Fiat, Fiat Professional, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge, RAM en Jeep. Renault zit in een alliantie met Nissan en Mitsubishi maar die merken zijn (vooralsnog) niet betrokken bij de onderhandelingen. Op bedrijfswagengebied werken Fiat en Renault samen in de Talento.

Diverse media melden dat een eventuele fusie zal vallen onder een Nederlandse holding. Het nieuwe FCA-Renault moederbedrijf zou dan ook een hoofdkwartier in Nederland krijgen. Dat is om meerdere redenen interessant. Sailliant detail is dat nu de Franse overheid (nog) aandeelhouder is in Groupe Renault.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.