Nieuws

Foto’s: Design 4×4 Grenadier onthuld

Als volgende stap op weg naar de start van de productie onthult Ineos Automotive het exterieur van de Grenadier, een nieuwe no-nonsense 4×4.

De Ineos Grenadier is van a tot z opnieuw ontworpen op een nieuw platform, met maar één doel: een robuust, krachtig én comfortabel werkpaard creëren dat toekomstige eigenaren overal kunnen inzetten.

“De opdracht was simpel. We wilden een moderne, veelzijdige, zeer capabele, maar in de eerste plaats functionele 4×4 ontwerpen“, aldus Toby Ecuyer, hoofd van de afdeling Design. “Een logisch design dat aan duidelijkheid over de functie van de Grenadier niets te wensen overlaat. Die doet alles wat je nodig hebt, en niets wat je niet nodig hebt. Niets wat je ziet is voor de show. Moderne engineering- en productietechnieken garanderen de hoge inzetbaarheid van de Grenadier, maar we zijn trouw gebleven aan ons principe om een terreinwagen te creëren die de tand des tijds kan doorstaan.”

Dirk Heilmann, CEO van Ineos Automotive: “Het is fantastisch dat we het ontwerp van de Grenadier zo vroeg in het proces kunnen delen. De meeste fabrikanten zouden terughoudend zijn, maar wij zijn een nieuw bedrijf dat bouwt aan een nieuw merk, en we willen dat mensen deze spannende reis samen met ons maken. Als we het ontwerp nu al laten zien, kunnen we ons richten op de kritieke volgende fase van de ontwikkeling: het testen van de functionaliteit en betrouwbaarheid. We hebben een zeer uitdagend programma opgesteld waarbij we het komende jaar prototypen in allerlei omstandigheden op de proef zullen stellen. Het doel is om een slordige 1,8 miljoen testkilometers te maken. Vanaf vandaag hebben we geen geheimen meer. Openlijk testen, zonder camouflage, schuimblokken of neppanelen, is een voordeel.“

Sir Jim Ratcliffe, voorzitter van Ineos: “Het Grenadier-project begon met de ontdekking van een gat in de markt dat andere fabrikanten lieten liggen, namelijk de behoefte aan een praktische terreinwagen. Daarmee hadden we de blauwdruk in handen voor een capabele, betrouwbare en functionele 4×4 die gebouwd is om de zwaarste omstandigheden ter wereld aan te kunnen. Hij moest er alleen ook nog goed uitzien. Zoals u vandaag zult zien, zijn Toby en zijn team erin geslaagd om een ontwerp te maken dat zowel karakteristiek als doelmatig is.“

In 2017 ontdekte Sir Jim Ratcliffe, voorzitter van Ineos, autoliefhebber en ervaren avonturier, dat er een gat in de markt was voor een no-nonsense, vierwielaangedreven werkpaard dat betrouwbaar is en voldoet aan de eisen van vandaag. Ineos Automotive Limited werd opgericht en er werd een team met ervaren autoprofessionals samengesteld om die visie te realiseren.

De Grenadier zal met een combinatie van stoere Britse uitstraling en solide Duitse techniek een werkelijk compromisloze 4×4 zijn die van a tot z nieuw is ontworpen. BMW is motorpartner van het merk, Gestamp zorgt voor het ladderchassis, Carraro voor de assen en ZF levert een automatische transmissie met acht versnellingen.

De wagen is ontworpen om alle omstandigheden aan te kunnen en biedt de beste terreineigenschappen in zijn klasse, functionaliteit en betrouwbaarheid voor wie een voertuig gebruikt als gereedschap, waar dan ook in de wereld.

Wat betreft de techniek is nu de fase van ontwikkeling van de productieversie aangebroken, waarbij Ineos  wordt ondersteund door ontwikkelingspartner Magna Steyr. Het testen van het prototype gaat beginnen. De Ineos Grenadier zal eind 2021 in productie worden genomen.

De uitgangspunten van de Ineos Grenadier 4×4 zijn:

 • Vorm volgt functie – en functionaliteit is de hoofdzaak. Een functionele 4×4 moet er ook als een echte 4×4 uitzien. De Grenadier heeft een logisch design met een glasheldere, niet mis te verstane functie.
 • Maar de Grenadier wordt wel comfortabel en zal qua uitrustingsniveaus en veiligheidssystemen bieden wat de consument van vandaag verwacht.
 • Omdat we niet aan eerdere modellen waren gebonden, konden we de verhoudingen perfect uitbalanceren. We zijn helemaal bij het begin begonnen en hebben geen enkele concessie gedaan.
 • Personalisatie is voor onze klanten een absolute vereiste. De Grenadier zal alle basisfuncties van een doelmatige 4×4 vervullen, maar moet daarnaast ook helemaal aan de persoonlijke wensen aangepast kunnen worden.
 • Het voertuig is ontworpen als basis voor accessoires, zodat klanten de Grenadier kunnen aanpassen aan hun (veranderende) behoeften.
 • Het concept ‘open source’ heeft centraal gestaan, zowel voor het design van het interieur als het exterieur
 • Er zal een breed scala aan accessoires van Ineos verkrijgbaar zijn, maar willen ook dat eigenaren van de Grenadier hun bestaande uitrusting in hun nieuwe voertuig kunnen overzetten en dat derden passende accessoires ontwikkelen.
 • De lijnen aan de zijkant zijn functioneel: stootstrips op de deuren of een optionele ‘utility belt ‘ op de deuren en achterzijde van de carrosserie voor bevestiging van allerlei accessoires zoals een jerrycan.
 • De achterkant van de Grenadier is zowel praktisch als visueel krachtig. Eerst gaat de kleine achterdeur open voor het makkelijk laden en lossen van kleinere voorwerpen.Er kan een ladder achterop worden gemonteerd voor makkelijke toegang tot het dak. Door het ontwerp valt deze samen met de naden van de achterdeur. De Grenadier biedt voldoende ruimte voor een Euro-pallet.
 • Stroomkabels aan de buitenzijde, met aansluitingen aan de voor- en achterkant van het dak, zijn standaard. Hierdoor kunnen snel extra lampen, werklampen of waarschuwingslichten worden gemonteerd.
 • Ronde lampen aan de voor- en achterkant impliceren de stevigheid van een massieve buis die van voren naar achteren loopt; de hulpverlichting in het midden (standaard) is in het design verwerkt.
 • De koplampen zijn links en rechts hetzelfde om onderhoud en beschikbaarheid van onderdelen eenvoudig te houden. Ook de achterlichten zijn aan elkaar gelijk.
 • De voorschermen zijn sterk genoeg om op te zitten.
 • Op de dakdragers en -strips kan bagage rechtstreeks worden vervoerd en vastgemaakt zonder dat er een imperiaal nodig is (maar uiteraard kan er gemakkelijk een imperiaal worden gemonteerd).
 • Een opbergbak aan de achterkant kan van buitenaf worden geopend en is bedoeld voor vuile, stinkende spullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.