Nieuws

Foto’s: Dit is de nieuwe Renault Master!

1

Renault heeft dinsdagmorgen op vakbeurs Solutrans de nieuwe Master bestelauto gepresenteerd. Het gaat om een volledig nieuw ontwerp gericht op aerodynamica, met een spectaculair front. De nieuwe grote bestelauto van Renault is er met dieselmotoren, elektrische aandrijving en hij is klaar voor waterstof. Bestelauto kon al even een eerste ronde maken met de nieuwe Master.

De Master is totaal nieuw, en dat kun je goed zien aan de carrosserie. Het front is niets minder dan spectaculair, met een enorme zwarte grille die fraai doorloopt in de bumper eronder. Een subtiel lijntje in de grille, het nieuwe Renault logo en fraaie LED-verlichting zorgen ervoor dat de nieuwe Master in niets meer lijkt op zijn voorganger. De neus is korter geworden en de motorkap ligt wat horizontaler. De voorruit ligt wat meer achterover en dat zorgt voor minder geluid in de cabine. De aansluiting voor de laadstekker is verhuist van de neus naar rechts vooraan in de carrosserie. Vanaf de B-stijl is een bestelauto eigenlijk een groot pakhuis, maar Renault heeft er toch een eigen draai aangegeven, met een subtiele welving aan de bovenkant en een licht aflopende achterkant. Aan de achterzijde zien we dat het assymetrische verloop bij deuren gelukkig gebleven is, het hoort bij de Master. De foto’s van de oude en de nieuwe Master (nog gecamoufleerd hier) laten de verschillen tussen oud en nieuw duidelijk zien. De Master is er trouwens in meer dan 40 carrosserievarianten en tevens is hij zo’n beetje ongelimiteerd om te bouwen. De laadruimte van de nieuwe Master heeft een volume van 11 tot 22 kubieke meter, met een 40 mm bredere opening aan de schuifdeur en 100 mm langere laadruimtes.

Kantoor

Het interieur is ook al volledig vernieuwd. De cabine waar wij kort in mochten zitten was nog van een prototype, maar we konden al zien dat het totaal nieuw is, maar nog steeds een echt mobiel kantoor. Gezeten achter het stuur, vol met functionele knoppen, zien we het digitale instrumentencluster en het 10 inch scherm dat hoort bij het OpenR Link multimediasysteem. Dat is voorzien van draadloze Apple Carplay en Android Auto. Er zijn tal van mogelijkheden voor apps van Renault of van Google. In het interieur is 135 liter aan opbergruimte te vinden. Ook de stoelen en de stoelbekleding zijn vernieuwd. De leuning van de bijrijdersbank is zoals altijd om te toveren tot mobiel kantoor, compleet met plek voor de laptop. Er zijn drie USB-c poorten.

Veilig

De 20 veiligheid en assistentiesystemen voor de bestuurder van de Master maximaliseren de veiligheid voor de mensen in en rond de bus. De actieve veiligheidsvoorzieningen zijn zeer alert, zoals de zijwaartse stabiliteit, de automatische noodstop en de aanhangerstabiliteitsassistent. En hij wordt geleverd met Intelligent Speed Assist, om de bestuurder te helpen binnen de snelheidslimiet te blijven.

Diesel, elektrisch, waterstof

De nieuwe Master kan worden aangedreven door een Blue dCi dieselmotor met vermogens van 105, 130, 150 of 170 pk. Er is keus uit een handgeschakelde versnellingsbak of een nieuwe 9-speed automaat. De bediening van de automatische transmissie gaat trouwens met een hendel aan de stuurkolom.

De volledig elektrische aandrijflijn heeft motoren van 96 of 105 kW met een koppel van 300 Nm. De 96 kW motor is gekoppeld aan een 40 kWh grote accu, goed voor 180 km actieradius. Met 105 kW aan vermogen krijg je een 87 kWh groot accupakket, goed voor maar liefst 410 km actieradius. De nieuwe Master heeft een prima laadvermogen (1.625 kg in een bestelwagen waarvoor een rijbewijs van categorie B vereist is). De trekkracht bedraagt 2,5 ton. Het verbruik blijft redelijk met een WLTP-genormeerde 21 kWh/100 km met de grote 87 kWh batterij, dankzij het warmtebeheersysteem van de batterij. Een 130 kW DC snellader voegt 229 km bereik toe in 30 minuten. Een 22 kW AC thuislader laadt de batterij op van 10 tot 100 procent in iets minder dan 4 uur. Een waterstofaangedreven variant van de Master is in de toekomst ook mogelijk, zegt Renault. Of dat dan via Hyvia is, is nog niet bekend. Wat al wel zeker is: de nieuwe Master E-Tech Electric krijgt zowel Vehicle-to-Grid (V2G) en Vehicle-to-Load (V2L) mogelijkheden. Dit omvat het opladen van andere apparaten via een stopcontact in de cockpit of laadruimte, maar ook adapters om elektrisch gereedschap, computers en andere apparaten aan te sluiten op stopcontacten. Je kunt ook op maat gemaakte carrosseriedelen (koelvakken, automatische achterkleppen, extra verwarmings- of airconditioningsystemen, enz. De gloednieuwe Renault Master zal ook in staat zijn om energie van zijn batterij aan het net te leveren (V2G) met behulp van een bidirectionele lader. Het nieuwe Power Assisted Dynamic Braking Control systeem zorgt ervoor dat regeneratie bij remmen nog beter wordt.

Digitaal

De Renault Master is een digitale bestelwagen en in de fabriek uitgerust met alle functies om zijn prestaties te verbeteren. Het OpenR Link multimediasysteem, het meest intuïtieve op de markt, is standaard op elk model. Het omvat een 10-inch scherm en bekabelde en draadloze Android Auto en Apple CarPlay verbindingen om het scherm van een smartphone na te bootsen. Dit systeem is ook slim en schaalbaar: het zal in de loop van de tijd groeien om nieuwe functionaliteiten te omvatten, met gratis over-the-air updates (zoals smartphone-updates) voor meer dan 20 rekenmachines, gedurende 5 jaar.

De Master is in zijn elektrische versies is uitgerust met verschillende exclusieve functionaliteiten – die opnieuw zorgen voor een gebruikerservaring die veel weg heeft van die op een smartphone. Google Maps houdt rekening met je voorkeuren en optimaliseert routes dienovereenkomstig. En je kunt een elektrische routeplanner gebruiken om ritten met een elektrische auto te plannen, laadstations filteren op basis van de betaalmethode of het vermogen van je voorkeur, je huis en werkplek instellen als oplaadpunten en bepalen wanneer de accu wordt opgeladen en de airconditioning wordt in- en uitgeschakeld, op basis van je planning voor de week, om de kosten te optimaliseren en de temperatuur in de cockpit precies goed te houden.

My Renault

Er zijn ook tal van apps. We lichten er een paar uit. De My Renault-app en de verschillende diensten op afstand, speciaal voor elektrische voertuigen, houden de gloednieuwe Renault Master – een hightech voertuig dat altijd klaarstaat om te helpen – verbonden met je digitale ecosysteem. Hij toont de resterende actieradius, om het opladen in realtime te volgen. Hij toont laadstations bij jou in de buurt of in de buurt van een geselecteerde locatie. Je kunt het opladen op afstand plannen (bijvoorbeeld om de bestelwagen alleen tijdens daluren op te laden). Je kunt voorverwarmingstijden instellen, zodat de cockpit de juiste temperatuur heeft wanneer je aan je dag begint (zonder de actieradius te beïnvloeden als de bestelwagen is aangesloten) – wat vooral handig is voor professionals die ’s ochtends vroeg beginnen met werken.   De laadstatus wordt weergegeven en er is een logboek voor de laaddatum. Met de Mobilize Charge Pass kun je oplaadbeurten betalen zonder veel kaarten bij je te hoeven dragen, via het grootste oplaadnetwerk van Europa (meer dan 500.000 oplaadpunten in 25 landen, waarvan de helft oplaadt met 22 kW). Pashouders kunnen ook profiteren van voorkeurstarieven bij Ionity-stations langs de snelweg (meer dan 2.600 oplaadpunten) als ze een optioneel abonnement nemen.

Tot slot zijn er verschillende extra Mobilize-diensten beschikbaar om het leven in een elektrische Renault Master bestelwagen te vergemakkelijken. Mobilize Power Solutions, dat de overstap naar elektrische mobiliteit vereenvoudigt met op maat gemaakte laadoplossingen op bedrijfsterreinen, onderweg en zelfs bij werknemers thuis. De diensten voor professionals omvatten evaluaties, installatie en gebruik van laadterminals, energieoptimalisatie en onderhoud. Gebruikers kunnen betalen met hun Mobilize Business Pass en de wagenparkbeheerder kan het verbruik op afstand controleren en maandelijks betalen. Smart Charge optimaliseert het opladen op basis van het tijdstip van de dag en de stroombron, om de kosten te minimaliseren en de CO2-voetafdruk te verminderen wanneer thuis wordt opgeladen – zonder dat de bestuurder iets hoeft te doen. Naast het verlagen van de elektriciteitsrekening, kan het de gebruiker beloningen opleveren voor flexibiliteit.

Kort rondje

We kunnen kort met de nieuwe Master rijden. Eerst maken we een ronde met de huidige Master met elektrische aandrijving en dan stappen we over in de nieuwe Master, eveneens met elektrische aandrijflijn. Het is echt een wereld van verschil. Het weggedrag is veel beter dan voorheen en de auto is heel wendbaar, mede dankzij een kortere wielbasis en een vernieuwde vooras. De in verschillende standen in te stellen regeneratie maakt one-pedal-driving mogelijk. Het interieur is in ons prototype nog niet af maar het ziet er modern en verzorgd uit. Graag rijden we nog een keer uitgebreider in het model dat klaar is voor serieproductie. Deze nieuwe Renault Master is verkrijgbaar vanaf het voorjaar van 2024.


1 reactie op “Foto’s: Dit is de nieuwe Renault Master!

  1. Eric schreef:

    Jee wat een afschuwelijke front ze . Jammer die hiervoor is vele malen mooier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.