Nieuws

Foto’s: Eerste beelden nieuwe Citroën Berlingo

PSA presenteert op de Autosalon van Genève officieel de nieuwe Citroën Berlingo, maar geeft nu alvast alle details van de auto vrij. Het gaat om de personenautoversie, maar diverse kenmerken daarvan gelden ook voor de bestelautoversie, die later dit jaar wordt gepresenteerd.

Het uiterlijk van de nieuwe Berlingo borduurt voort op dat van de C3, de C3 Aircross en de C4 Cactus en ziet er modern en vriendelijk uit. Er zijn nieuwe carrosserielijnen te zien met een iets meer naar voren geplaatste voorruit en een hogere en kortere voorkant, doordat gebruik gemaakt is van het EMP2-platform dat een kortere vooroverbouw mogelijk maakte. Het front heeft de duidelijke Citroën signatuur. Het uiterlijk van de auto is met diverse details naar wens aan te passen, maar het lijkt ons onwaarschijnlijk dat dat straks ook op de bestelautoversie wordt geboden. Er komen twee lengteversies van de Berlingo, respectievelijk 4,40 en 4,75 m lang. De standaardmaat M blijft is 2 cm langer dan de vorige generatie, namelijk 4,40 m lang met een wielbasis van 2,78 m. De nieuwe verlengde versie, ofwel de XL, krijgt er 35 cm bij en is daardoor 4,75 m lang met een wielbasis van 2,97 m.

Het interieur van de nieuwe Berlingo is volledig vernieuwd. Het dashboard heeft een betere look dan voorheen en is ook van betere materialen samengesteld. De hoge zitpositie, met veel overzicht, is gebleven. In het oog springend is het op een tablet gelijkende scherm voor het multimediasysteem, dat wel wat weg heeft van het scherm dat Ford monteert in haar Transit range. Optioneel is ook nog een uitgebreide opbergruimte tussen de twee voorstoelen te monteren.

De Citroën Berlingo krijgt maar liefst 19 rijhulpsystemen mee, zoals een head-up kleurendisplay, adaptive cruise control, een automatische parkeerrem, een achteruitrijcamera met Top Rear Vision, Grip Control met Hill Descent Assist Control en Trailer Stability Control. Ook zijn er vier connectiviteit-systemen: Citroën Connect Nav, draadloos oplaadsysteem voor smartphones, Mirror Screen met Android Auto, Apple CarPlay en MirrorLink en Citroën Connect Box met Pack SOS.

De Berlingo komt eerst op de markt met een tweetal benzinemotoren, vooral interessant voor personenautoberijders: een PureTech 110 S&S met handgeschakelde 6-versnellingsbak en PureTech 130 S&S met EAT8 automaat. In de bestelauto zal voornamelijk het BlueHDi dieselaanbod worden geschroefd: de BlueHDi 75 met handgeschakelde 5-versnellingsbak, de BlueHDi 100 met handgeschakelde 5-versnellingsbak, de BlueHDi 100 S&S met handgeschakelde 5-versnellingsbak dan wel de BlueHDi 130 S&S met handgeschakelde 6-versnellingsbak of EAT8. Over een versie met een elektrische motor, wat je toch wel zou verwachten in deze tijden, wordt door PSA met geen woord gerept.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.