Nieuws

De transitie naar elektrische voertuigen gaat ook bij bestelauto’s onverstoorbaar door, en het lijkt wel of het steeds harder gaat. Citroën, Opel en Peugeot verrijken het aanbod nu met drie nieuwe e-bestellers: de eBerlingo, de ePartner en de Combo-e. Bestelauto kon er als eerste mee rijden.

De merken Citroën, Opel en Peugeot horen tegenwoordig bij één bedrijf, Stellantis. Zoals wel vaker gebeurt in de bestelautomarkt zijn de eBerlingo, de ePartner en de Combo-e dan ook in de basis dezelfde auto’s en komen ze uit één fabriek. Stellantis is echter nog een merk rijker geworden: Fiat. En dus is het niet ondenkbaar dat er ook een Fiat Doblò, ook in elektrische vorm natuurlijk, op basis van dit trio zal verschijnen. Wanneer dat is kon Stellantis ons nog niet vertellen. Wel kunnen we hier al bekend maken dat er in 2022 een Fiat Scudo op basis van de Citroën Jumpy, Peugeot Expert en Opel Vivaro zal verschijnen. Ook daarvan komt er zonder twijfel een elektrische variant.

Zover is het echter nog niet. Bij de Opel-fabrieken in Rüsselsheim staan vier verschillende e-bestellers voor ons klaar: de e-Berlingo, de e-Partner, de Opel Combo-e en ook de Vauxhall Combo-e, die laatste natuurlijk exclusief voor de Britse markt. Uiterlijk is er aan de bestelauto’s niets anders dan aan de diesel- en benzineauto’s. Knap vinden we nog altijd dat elk merk zijn eigen looks en stijl aan de auto heeft gegeven. Als je de auto aan de voorkant ‘in het gezicht kijkt’ weet je altijd of je te maken hebt met een Citroën, Opel of Peugeot.

Op de parkeerplaats bij Opels ontwikkelingscentrum staat een parkeerplaats vol met e-Berlingo’s, e-Partners en e-Combo’s. Voor we instappen kijken we even onder de motorkap. Daar vinden we een compacte elektromotor met een vermogen van 100 kW (136 pk), dezelfde die we kennen van de e-Jumpy c.s. Het accupakket is standaard 50 kWh groot en netjes weggewerkt onder de auto. De accu’s moeten in de praktijk (WLTP) een actieradius opleveren van 275 km. Dat is voldoende voor een dag werken voor 80 procent van alle bestelautogebruikers, zeggen de experts van Opel ons. Voor wie toch het opladen van accu’s maar een gedoe vindt of toch niet uit de voeten kan met 275 km reikwijdte, heeft Stellantis een interessante oplossing, maar daarover later meer.

Ons elektrische trio voor vandaag is verkrijgbaar met twee wielbases carrosserielengtes. Als eerste voertuig om te rijden en ervaren kiezen we voor een Peugeot e-Partner met de korte body, in totaal 440 cm lang en met een wielbasis van 279 cm. Aan de buitenkant is aan niets te zien dat het om een e-Partner gaat, zelfs het laadpunt zit op dezelfde plek als waar anders de opening voor de benzinetank zit. Opel, Citroën en Peugeot hebben ervoor gekozen om elk hun eigen touch te geven aan stuur en cockpit. Peugeot heeft in de e- Partner een racey ogend afgeplat stuurtje gemonteerd. Daarachter is heel duidelijk de i-Cockpit te zien, het instrumentarium. Dat is optioneel (ook bij de Citroën en Opel) nu uit te rusten met een geheel digitaal 10 inch display, dat met de knoppen op het stuur is in te stellen naar wens. Midden op het dashboard staat nog een ander groot display. Hiermee kunnen multimedia en navigatie worden bediend, maar er is ook een scherm waarmee het energiebeheer van het voertuig kan worden bekeken.

Het rijden met de e-Partner is natuurlijk volkomen anders dan met de Partner met verbrandingsmotor. Het koppel van 280 Nm is altijd volop beschikbaar, en met een druk op het gaspedaal (of stroompedaal) komt de e-Partner snel in beweging. De traploze transmissie is natuurlijk automatisch. Met de knop in D laten we de automaat rustig zijn werk doen. Onder de D-knop op de middenconsole zit ook nog een B-knop. Daarmee is de mate van energierecuperatie in te stellen. Vooral in de stad is dat handig, want bij veel start-stop werk remt de motor dan op zichzelf af en gaat er veel energie terug naar de accu’s. De voetrem hoeft dan amper meer gebruikt te worden en dat is best relaxed rijden. In de laadruimte zien we dat er in deze korte versie (standaardversie, eigenlijk) 3,3 m3 laadvolume is. Het laadvermogen bedraagt 800 kg en dat is voor deze klasse best netjes. Aan het laadvolume wordt geen enkel compromis door de aanwezigheid van de accu’s, die zitten allemaal goed en veilig onder de auto weggestopt.

Terug bij Opel ruilen we de e-Partner is voor een Opel Combo-e, want uiteindelijk zijn we te gast bij Opel, dus is het wel zo beschaafd even in een auto van de gastheer te rijden. De Combo-e heeft de lange wielbasis van 298 cm en het voertuig is in totaal 4,75 meter lang. We kijken direct even in de laadruimte, waar nog altijd 800 kg geladen mag worden. Het laadvolume neemt in deze lange variant toe tot 4,4 m3. Tussen de wielkasten passen in alle nieuwe kleine Stellantis e-bestellers een europallet tussen de wielkasten, maar bij de lange variant passen er zelfs twee europallets achter elkaar in de laadruimte. Wie een trekhaak heeft laten monteren mag een aanhanger trekken van maximaal 750 kg. Ook de Combo-e rijdt volwassen en blinkt uit in stabiliteit, ook in bochten. Het koppel van 260 Nm van de elektromotor is altijd direct beschikbaar. Aan de 275 km komen we lang niet tijdens onze testritten. Hadden we toch moeten opladen, dan waren er drie opties geweest. Met een wallbox duurt van 0 tot 100 procent de batterijen opladen 7,5 uur (met een eenfase 7,4 kW lader) of 5 uur (met een driefase 11 kW lader). Beide voldoen om in één nacht de accu’s weer op te laden. Snelladen kan natuurlijk ook: met een 100 kW snellader zitten de accu’s in 30 minuten weer voor 80 procent vol.

Met de e-Berlingo, e-Partner en de Combo-e wordt het aanbod elektrische bestelauto’s flink uitgebreid, en als straks de Kangoo E-Tech, de Mercedes-Benz e-Citan en de Toyota ProAce City Electric er ook zijn kunnen we ons een leuke multitest voor Bestelauto voorstellen. De e-Berlingo en e-Partner zijn nu te koop vanaf 26.090 euro. Daarvoor krijg je de standaardversie. De L2-versie is 1100 euro duurder. Van de e-Berlingo en e-Partner zijn ook luxere versies verkrijgbaar voor 28.540 of 29.290 euro. De Opel Combo-e Cargo is er in één standaarduitvoering voor 27.599 euro. De L2H1-versie van de Combo-e Cargo is leverbaar vanaf 28.699 euro.

Stellantis zet naast BEV-bestellers echter ook in op FCEV, fuelcell-elektrisch dus. Met behulp van waterstof, een brandstofcel èn een batterijpakket kan er een grotere actieradius dan de 275 km van de e-Berlingo, e-Partner en Combo-e worden behaald. “In dit conceptmodel, gebaseerd op de Jumpy, Expert, Vivaro, zit een aandrijflijn die een actieradius tot wel 400 km garandeert”, vertelt Lars Peter Thiessen, bij Stellantis manager Hydrogen & Fuel Cell Deployment Strategy. “Er is veel enthousiasme voor dit concept. Sommige klanten willen een rit door het land kunnen maken zonder te hoeven bijladen. En als ze dan extra energie nodig hebben, is minimaal een half uur aan een laadpaal sommigen al te veel. De 4,4 kg waterstoftank is met 700 bar druk in nog geen vijf minuten vol te tanken. Dat scheelt enorm veel tijd dus”, schetst Thiessen.

Interessant is de technische aanpak van Stellantis. De drie bestelauto’s krijgen een relatief klein accupakket van 10,5 kWh en een wat krachtiger brandstofcel van 45 kW. In de tanks, die onder de laadvloer zijn weggewerkt, is plek voor 4,4 kg waterstof. Daarmee fungeert de brandstofcel niet langer als range-extender, maar echt als voeder van de accu’s. Die kunnen overigens ook worden opgeladen met een stekkeraansluiting. De brandstofcel zit samen met de maximaal 100 kW sterke elektromotor onder de motorkap, de accu’s zitten onder de cabine. Daarmee moet de laadruimte ongemoeid blijven. De waterstofbestellers worden in twee lengtes leverbaar: de laadruimtes hebben volumes van 5,3 en 6,1 m3, gelijk aan die van de bestelauto’s met verbrandingsmotoren. Het laadvermogen bedraagt bij beide versies 1100 kg, het trekkend vermogen is 1000 kg. De eerste waterstofbestellers van Stellantis moeten eind dit jaar leverbaar zijn.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.