Nieuws

Fiat en PSA gaan weer bestelauto’s produceren in de Sevel-fabriek in Atessa (Italië} In deze joint venture met PSA Group, een van de belangrijkste producenten van bestelauto’s voor de internationale markt – zijn diverse gezondheids- en veiligheidsmaatregelen genomen ter voorbereiding op de terugkeer van de meeste van de meer dan 6.000 werknemers op het werk.

Deze maatregelen omvatten de sanering van meer dan 300.000 m2 van de bedrijfsvloer, de installatie van ongeveer 130 dispensers van handreinigingsmiddelen, het plaatsen van informatie over preventie op 15 grote reclameborden en 25 videomonitoren, de verspreiding van meer dan 6.000 informatiebrochures en 18.000 posters, de installatie van een dozijn camera’s voor de bewaking van de lichaamstemperatuur bij de ingangen van de fabriek en meer dan 600 punten die zijn uitgerust met ontsmettingsmateriaal voor de werknemers om de apparatuur die zij tijdens hun dienst gebruiken, te reinigen.

Deze en andere maatregelen maken deel uit van de overeenkomst die op 9 april is ondertekend met de Italiaanse vakbonden FIM-CISL, UILM-UIL, FISMIC, UGLM, AQCFR en FIOM-CGIL. Deze overeenkomst voorziet in een uitgebreide reeks maatregelen voor alle FCA-vestigingen in Italië om een maximale bescherming van de werknemers te garanderen na het opnieuw opstarten van de productieactiviteiten die als gevolg van de Covid-19-crisis zijn opgeschort. Tegelijkertijd zijn ook beperkte activiteiten hervat in de fabrieken in Cassino, Pomigliano, Termoli en Mirafiori in verband met de levering van onderdelen voor de Sevel-fabriek.

Pietro Gorlier, COO voor de EMEA-regio van FCA, zei: “In de Sevel-fabriek in Atessa hebben we nu aangetoond dat de bescherming van onze werknemers onze belangrijkste prioriteit is. De heropening van de Sevel-fabriek maandag, samen met de R&D-activiteiten en de voorserieproductie van elektrische en hybride modellen in Turijn en Melfi, is het resultaat van een strenge analyse en voorbereiding, uitgevoerd in samenwerking met vooraanstaande virologen en andere deskundigen en overeengekomen met alle vakbonden. We werken dagelijks samen met de Italiaanse overheid en de lokale autoriteiten om de terugkeer naar de productie in Italië voor te bereiden, waarbij we ervoor zorgen dat de veiligheid van iedereen die in een van onze productiefaciliteiten of kantoren werkt, niet in gevaar komt”.

Voordat de werknemers weer aan het werk gingen, heeft het bedrijf de schoonmaak- en ontsmettingswerkzaamheden in de fabriek herhaald toen de productie op 17 maart werd stilgelegd. Deze activiteiten omvatten 18 rustplaatsen, 52 toiletten, 29 kleedkamers met meer dan 7.400 kleedkamers, 2 medische ruimtes en 4 cafetaria’s. De maximale bezetting van de eetruimten zal worden verminderd en de openingstijden zullen worden verlengd om ervoor te zorgen dat de minimale vereiste afstand van een meter tussen de personen wordt gerespecteerd. Deze ruimtes zijn ook uitgerust met ontsmettingsmiddelen en ontsmettingsmateriaal voor gebruik door de werknemers (ontsmettingsgel, antibacteriële zeep, oppervlaktereinigingssets, enz.) ). Ook zijn er in de hele fabriek veiligheidsborden en -aanwijzingen geplaatst.

Voor de start van de productie kregen alle Sevel-medewerkers via WhatsApp een link en een e-mail naar een webpagina met uitleg over de maatregelen die in elke productieruimte moeten worden genomen, samen met video-tutorials.  De maatregelen omvatten het handhaven van een minimale afstand van één meter tussen de personen, instructies voor het wassen van de handen met water en zeep of reinigingsgel, instructies voor het bijvullen van een beker of waterfles uit openbare automaten, nieuwe regels voor de bedrijfskantine en een correct beheer van de vergaderingen. Medewerkers kregen ook instructies voor het herkennen van en reageren op Covid-19 symptomen en preventieve maatregelen die in geval van nood genomen moeten worden.

De productie- en kantoorruimten zijn ook opnieuw geconfigureerd op basis van specifieke gezondheids- en veiligheidseisen om de herverdeling van de werknemers mogelijk te maken en de afstand tussen degenen die in de nabijheid van de productielijn werken, te vergroten. In de productiegebieden is de verplaatsing van het personeel tussen de verschillende gebieden tot een minimum beperkt en gebaseerd op specifieke behoeften. Soortgelijke maatregelen zijn uitgevoerd in gemeenschappelijke ruimten, terwijl de 85 kantoren van de fabriek zijn uitgerust met beschermende barrières tussen de werknemers of de werkplekken zijn verplaatst. De werkpauzes zijn georganiseerd per gebied en gefaseerd in de loop van elke dienst.

De komende dagen zullen opleidingen over veiligheidsnormen beschikbaar worden gesteld via e-learning, standaard interne communicatiekanalen en door sectormanagers met de steun van gespecialiseerd medisch personeel.

Maandag kreeg elke medewerker van de Sevel-fabriek een persoonlijke kit met chirurgische maskers en handschoenen (dagelijks bij te vullen), evenals een veiligheidsbril die hij of zij moet dragen bij het schoonmaken van zijn of haar individuele werkplek. Het aantal geleverde maskers betekent ook dat de medewerkers die met het openbaar vervoer pendelen een extra masker krijgen voor hun reis van en naar het werk.

Ten slotte werden ook strenge controles uitgevoerd bij alle ingangen van de Sevel-fabriek, zoals voorzien in het akkoord dat FCA en de vakbonden hebben ondertekend. Iedereen die het terrein te voet of met de auto betreedt, laat zijn of haar temperatuur controleren met een thermische camera of een thermometer op afstand die wordt bediend door eerstehulpverleners en medisch personeel met adequate beschermingsmiddelen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.