Nieuws

Foto’s + VIDEO: Ford introduceert 5 tons Transit

Wie echt zware klussen met een bestelauto moet uitvoeren, kan dat vanaf nu doen met een 5 tons uitvoering van de Ford Transit. De heavy duty 5 tons Transit volgt de 4,7 tons variant op, krijgt een laadvermogen tot ruim 2,5 ton en staat eind november bij de dealer.

De 5 tons Transit moet Fords aanbod in het zware segment bestelauto’s verder verbeteren en de Ford Transit net dat duwtje geven die hij bijvoorbeeld in Nederland wel kan gebruiken. De extra 300 kg die de 5 tons Transit meer heeft dan de 4,7 tons variant zal volgens Ford vooral gebruikers aanspreken die alles willen halen uit de mogelijkheden tot ombouw, bijvoorbeeld bij kippers, ambulances en andere hulpdiensten.

“Laadvermogen is heel belangrijk voor veel bedrijven. Deze Ford Transit is de meest heavy duty bestelauto die we ooit gebouwd hebben”, zegt Hans Schep, general manager Commercial Vehilces van Ford of Europe. “We hebben geluisterd naar onze combouwpartners en hun klanten die deze extra capaciteit nodig hebben voor hun bedrijf. Het duurzame ontwerp en de flexibiliteit van de 5.0-ton Transit maken het een ideale keuze, wat hun specialiteit ook is.”

De Transit 5 tonner komt er in een hele reeks aan configuraties, vanzelfsprekend als gesloten bestelauto en ook chassis-cabine. Er zijn drie wielbases, vier chassislengtes en cabines die tot wel zeven personen kunnen herbergen. Het maximale laadvermogen is 2.558 kg voor een chassis cabine met een af-fabriek platte opbouw. Fords ruime ervaring met opbouw zorgt ervoor dat deze nieuwe 5 tons Transit optimaal geschikt is als basis voor een hele reeks aan op- en ombouwmogelijkheden.

Als gesloten bestelauto is de 5 tons Transit ook beschikbaar als L4 met een hoog dak, met 2383 kg laadvermgen en 15,1 kuub aan laadvolume. In de laadruimte kunnen dan vijf europallets mee. Om al dat gewicht aan te kunnen is de Transit 5 tonner op diverse punten in chassis en carrosserie versterkt.

Het hogere laadvermogen van de 5 tons Transit vraagt om extra capaciteit met behoud van onderhouds- en bedieningsgemak. Het chassis is voorzien van verbeterde naven, wielen en bredere 205 mm achterbanden, evenals nieuwe opgewaardeerde remmen op de achteras. De achteras is een nieuwe 3,5 tons versie afkomstig uit de VS. Indien gespecificeerd met de automatische versnellingsbak met 10 versnellingen, wordt op de 5 tons Transit ook een nieuwe vooras van 2100 kg gemonteerd. Die biedt een extra laadvermogen van 225 kg ten opzichte van de standaardversie.

Alle 5 ton Transits zijn achterwielaangedreven en voorzien van Fords 170 pk sterke 2.0 liter EcoBlue dieselmotor, goed voor 390 Nm aan koppel. Er is keus uit de zesgangs handgeschakelde transmissie of de 10-gangs automatische transmissie.

De nieuwe 5 tons Transit profiteert van alle technologieën op het gebied van veiligheid, connectiviteit en bestuurdersondersteuning die eind 2019 in de Transit-range zijn geïntroduceerd.

Het gaat hierbij onder andere om het Ford SYNC 3 infotainmentsysteem2, Electronic Power Assisted Steering waarmee technologieën als Active Park Assist3, Lane Keeping Aid3 en de nieuwe Upfitter Interface Module kunnen worden toegepast. Dit systeem verbindt ombouwelementen met voertuigboordgegevens voor optimale veiligheid en productiviteit, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat een kippercarrosserie alleen kan worden gebruikt als het voertuig is geparkeerd en op de handrem staat.

De connectiviteitsvoorzieningen van Ford helpen wagenparkbeheerders ook bij het plannen van onderhoud en het bewaken van de veiligheid van het voertuig om zo voor optimale inzetbaarheid te zorgen. Tot de standaarduitrusting behoort een FordPass Connect-modem waarmee software-updates op afstand kunnen worden uitgevoerd. Hierdoor wordt het aantal bezoeken aan de dealer beperkt en zijn belangrijke gegevens opvraagbaar, zoals de locatie van het voertuig, het olieverversingsmoment en de bandspanning. Dit gebeurt met de FordPass Pro-app5, die is bedoeld om het voertuigbeheer te vereenvoudigen. Klanten met grotere wagenparken kunnen via FordPass Connect profiteren van voertuiggegevens van fabrikantniveau wanneer zij gebruikmaken van het Ford Telematics-systeem waarmee voor effectiever wagenparkbeheer en -optimalisatie wordt gezorgd.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.