Nieuws

Foto’s: Ford presenteert nieuwe Ranger

Ford presenteert de nieuwe generatie van haar Ranger pick-up. De nieuwe Ranger heeft een verbeterd chassis en ophanging, maar ook betere dieselmotoren, waaronder een V6 turbodiesel. Zoals het een moderne auto betaamt zit de Ranger ook vol met slimme connectiviteit. Dat uit zich onder meer in groot 10 of 12 inch display in de cabine.

Zoals uit de diverse teasers al ziet de nieuwe Ranger er veel stoerder uit dan zijn voorganger. “Klanten vertelden ons dat de Ranger er stoer uit moet zien en vertrouwen moet wekken”, aldus Max Tran, hoofdontwerper van Ranger. “Ze waren heel duidelijk in wat de Ranger moest zijn, zowel in de manier waarop hij eruitziet, als in de manier waarop hij hen laat voelen.” Ford interviewde meer dan 5000 klanten om te weten te komen hoe de nieuwe Ranger moest zijn.

Dat stoere en zelfverzekerde is zeker terug te zien in het uiterlijk, met een design-DNA dat duidelijk doet denken aan de Amerikaanse Ford pick-ups. Er is een nieuwe grille en C-vormige koplampen, een duidelijke schouderlijn met bredere wielkasten. Voor het eerst biedt Ford Ranger matrix LED-koplampen. Aan de achterzijde zijn de achterlichten in harmonie ontworpen met de kenmerkende styling aan de voorzijde. In het interieur is de cabine als een personenauto, met hoogwaardige, zacht aanvoelende materialen en een prominent centraal touchscreen dat past bij Fords kenmerkende SYNC4 connectiviteits- en entertainmentsysteem.

Onder de nieuwe carrosserie bevindt zich een verbeterd chassis met een 50 mm langere wielbasis en een 50 mm bredere spoorbreedte dan de vorige Ranger. Een nieuwe voorbouwconstructie creëert meer ruimte in de motorruimte voor de nieuwe V6-motor en maakt de Ranger toekomstbestendig voor andere aandrijvingstechnologieën. De voorzijde van de pick-up is ook opener gemaakt zodat er meer lucht naar de radiator kan stromen, waardoor de bedrijfstemperaturen laag kunnen worden gehouden bij het slepen of het vervoeren van zware ladingen. De ingenieurs hebben de voorwielen met 50 mm naar voren verplaatst voor een betere aanloophoek en naar buiten voor een betere knik in het terrein, die beide de terreinervaring verbeteren. Ook hebben ze de dempers van de achterwielophanging naar buiten de framerails verplaatst, zodat bestuurders en passagiers zowel op de weg als in het terrein een betere rijervaring hebben, of ze nu een zware lading voor hun werk vervoeren of gewoon met het gezin uit eten gaan.

De nieuwe Ranger wordt leverbaar met drie motoren: een 2.0 liter viercilinder inlijn diesel met een enkele of dubbele turbo èn een 3.0 liter V6 turbodiesel. Die laatste is echt een klantenwens. “De 3.0-liter turbodiesel V6 presteert echt, dat voel je”, zegt Pritika Maharaj, programmamanager van de Ranger. “Als je in een Ranger met de V6 turbodiesel rijdt, voelt hij aan als een veel grotere truck.  En hij voelt echt stoer aan in de zin dat hij eindeloos veel vermogen en koppel heeft, en dat is precies wat onze klanten wilden.”

Er is keuze uit twee systemen voor vierwielaandrijving: een elektronisch schakelsysteem tijdens het rijden of een geavanceerde nieuwe fulltime vierwielaandrijving met een geruststellende ‘set-and-forget’-modus, ontworpen voor capaciteiten waar en wanneer klanten die nodig hebben. Off-road berging wordt eenvoudiger gemaakt met prominente dubbele bergingshaken in de voorbumper.

Het interieur van de nieuwe Ranger wordt gekenmerkt door comfort èn connectiviteit. Het hart van de connectiviteit van de Ranger wordt gevormd door het grote 10,1-inch of zelfs 12-inch touchscreen in de middenconsole. Het vormt een aanvulling op het volledig digitale instrumentenpaneel en is uitgerust met het nieuwste SYNC4-systeem van Ford, dat spraakgestuurde communicatie-, entertainment- en informatiesystemen levert. Bovendien is er een ingebouwde FordPass Connect-modem, die connectiviteit onderweg mogelijk maakt wanneer hij wordt gekoppeld aan de FordPass-app, zodat gebruikers verbonden kunnen blijven met hun wereld. FordPass verbetert de eigendomservaring met functies zoals starten op afstand, voertuigstatus en vergrendelen en ontgrendelen op afstand via de smartphone.

Veel van de traditionele bedieningselementen voor de rijmodi zijn verplaatst van het dashboard en de middenconsole naar hun eigen specifieke display op het SYNC-scherm. Met één druk op de knop gaat de bestuurder naar het speciale scherm van de Ranger voor alle offroad- en rijmodi, waar hij de aandrijflijn, stuurhoek, hellings- en rolhoeken van de auto en andere bedieningselementen kan controleren.

Het scherm is ook verbonden met een 360-graden camera  om parkeren in krappe stedelijke ruimtes een fluitje van een cent te maken of om te helpen bij het nemen van bijzonder lastig terrein tijdens het verkennen. Bovendien kan men het nieuwe verlichtingssysteem voor buitenzones van de Ranger bedienen via het touchscreen of de FordPass-app, zodat ze niet in het donker hoeven te werken, kamperen of iets anders hoeven te doen. De Ranger-technologie zal ook toekomstbestendig zijn om Ford Power-Up draadloze software-updates te accepteren dankzij de ingebouwde FordPass Connect-modem.

Het ontwerpteam heeft gezorgd voor slimme opbergmogelijkheden en handige functies voor de Ranger-eigenaar. Er zijn in het interieur niet alleen plaatsen om je telefoon op te bergen of draadloos op te laden (indien compatibel), maar er is ook een grote bak in de middenconsole om spullen in op te bergen. Bovendien zijn de portiervakken ontworpen om meer te kunnen herbergen, verbergt het brede dashboard een bovenste dashboardkastje en zijn er opbergvakken onder en achter de achterbank.

Aan de achterzijde heeft de nieuwe Ranger een geïntegreerde opstap achter de achterbanden om een sterkere, stabielere manier te creëren om bij de laadbak te komen. Daarnaast heeft het Ranger-team ervoor gezorgd dat een grotere verscheidenheid aan lading in de laadbak past en veilig blijft. “De verbreding van de truck met 50 mm lijkt misschien niet veel, maar het maakt een enorm verschil, vooral in de laadbak. Het betekent dat klanten in staat zullen zijn om een aantal vrij fundamentele items plat te laden, zoals een plaat bouwmultiplex of een full-size pallet”, zegt Anthony Hall, manager voertuigtechniek voor de Ranger

Andere doordachte details vind je onder meer in een nieuwe, stevige vloer van gegoten kunststof die zowel de laadvloer van de auto beschermt tegen krassen als de knieën van de eigenaars bij knielen op een stalen laadvloer. Extra bevestigingspunten op sterke stalen buisrails, bieden handige punten om ladingen vast te zetten, terwijl duurzame, flexibele laadbakdoppen rond de zijkanten van de laadbak en over de achterklep structurele bevestigingspunten voor luifels en andere aftermarket-accessoires herbergen.

Daarnaast biedt de nieuwe Ford Ranger een nieuw cargosysteem, met verdeelschotten voor voorwerpen van verschillende afmetingen, zoals hout- of gereedschapskisten. Eigenaars kunnen ook kleinere compartimenten creëren voor het opbergen van voorwerpen die anders in de cabine zouden moeten worden opgeborgen. Dit kan met behulp van een systeem van ultrasterke verende klampen die in rails worden geklemd die aan weerszijden van de laadbak zijn vastgeschroefd. Bovendien kan de achterklep ook dienstdoen als mobiele werkbank, die is voorzien van een geïntegreerde liniaal en klemmen om bouwmaterialen te meten, vast te pakken en te snijden.

Zoneverlichting – bediend via het SYNC-scherm in de cabine of via de FordPass-app – voorziet de Ranger van 360-graden verlichting om beter zicht rondom het voertuig te bieden. Onder de linker- en rechterrails vind je speciale laadbakverlichting, die voor voldoende licht zorgt om klussen bij weinig licht af te werken of ’s nachts spullen in de laadbak te vinden.

Vanaf de introductie kunnen klanten hun nieuwe Ranger personaliseren met een assortiment van meer dan 150 volledig fabrieksondersteunde werk-, stads- en adventure-accessoires. Deze accessoires zijn onder andere ontwikkeld in samenwerking met het wereldwijde offroad-icoon ARB 4×4 Accessories, een samenwerking die in eerste instantie in geselecteerde markten wordt uitgerold.

De nieuwe Ford Ranger wordt gebouwd in Ford-fabrieken in Thailand en Zuid-Afrika en kan eind 2022 worden besteld. De eerste afleveringen van nieuwe Rangers worden begin 2023 verwacht. Andere informatie, zoals prijzen, zal in een later stadium bekend worden gemaakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.