
Hyundai heeft meer details bekend gemaakt van haar nieuwe Staria, die nog in het eerste half jaar van 2021 op de Europese markt moet komen. De Staria zoals nu gepresenteerd is gericht op personenvervoer, maar een bestelautoversie moet er toch ook wel inzitten.
De opvolger van de H300/H1 is opnieuw ontworpen als een zogenaamde en richt zich zowel op gezinnen als op bedrijven. Het totaalconcept is gebaseerd op de “inside-out” benadering: het ontwerp begint in het interieur en gaat verder met het exterieur. Dit is bedoeld om rekening te houden met de toegenomen klantenbehoeften, waarbij de Koreanen het gebruik van het interieur meer geaccentueerd zien.
Het exterieur wordt op zijn beurt gekenmerkt door een gestroomlijnd silhouet in een integraal ontwerp dat wordt gedefinieerd door een vloeiende curve van voor naar achter die naar verwachting voor een goede aerodynamica zal zorgen. De lineaire voorkant, die volledig in carrosseriekleur is afgewerkt, wordt gekenmerkt door horizontale dagrijlichten die samen over de volledige breedte van het voertuig reiken. De brede grille met honingraatstructuur zal naar verwachting voor veel herkenning zorgen, terwijl de laaggeplaatste koplampen aan weerszijden opvallen.
Aan de achterzijde springen verticale achterlichten en een brede achterruit in het oog. De tilhoogte is laag om het in- en uitladen van bagage of goederen te vergemakkelijken. De achterlichten, met hun zogenaamde Parametric Pixel-design, verwijzen naar het nieuwe elektrische model van Hyundai’s submerk IONIQ 5. De chromen afwerking rond de kubusvormige full LED-koplampen en het getinte koper op het logo aan de voorkant, de wielen, de zijspiegels en de deurgrepen zijn bedoeld om de premium look van de auto te benadrukken, net als de exclusieve 18-inchwielen in trapeziumvormig design.
In het interieur is gestreefd naar een ruimtelijk gevoel, geïnspireerd op de traditionele Koreaanse architectuur Hanok. Daartoe behoren ook de verlaagde gordellijnen en panoramische zijruiten die het zicht rondom verbeteren. De volledig digitale cockpit is gericht op de bestuurder en heeft een 10,25-inch display aan de voorzijde en een middenconsole met aanraakfunctionaliteit. Knoppen die via shift-by-wire werken vervangen de versnellingspook. Het digitale instrumentenpaneel bevindt zich bovenaan het dashboard, waardoor de bestuurder een onbelemmerd zicht op het verkeer heeft. Extra opbergruimte is te vinden in de hoofdconsole, onder het combi-instrument en boven- en onderaan de middenconsole. De middenconsole is voorzien van bekerhouders, USB-poorten en extra opbergruimte voor de bestuurder en voorpassagier.
De optionele sfeerverlichting zorgt naar verluidt voor een aangename sfeer en steunt op directe en indirecte verlichting met 64 verschillende aanpasbare kleuropties die kunnen worden aangepast voor de cockpit, het vloeroppervlak en in de deur- en interieurbekleding. De fabrikant is van plan om de nieuwe auto officieel te onthullen tijdens een digitale wereldpremière later in de eerste helft van 2021. Verwacht wordt dat voor die tijd meer informatie beschikbaar zal zijn.
Het voertuig zal waarschijnlijk komen op een multi-drive platform in lijn met de strategie van de groep voor personenauto’s, waarbij een keuze wordt geboden tussen, diesel, mild hybride, plug-in hybride en mogelijk een volledig elektrische variant. Het is ook waarschijnlijk dat de fabrikant zal afstappen van de achterwielaandrijving van de H300, waarvan de 2,5-liter dieselmotor onlangs werd opgewaardeerd tot Euro 6d Temp, en zal kiezen voor ruimtebesparende en meer flexibele voorwielaandrijving.
Het is niet moeilijk om de Staria met wat minder opsmuk voor je te zien als bestelauto, en een goed bruikbare ook. Zeker met de beproefde elektrische aandrijving van het merk zou een Staria Cargo een waardevolle aanvulling kunnen zijn. Of en wanneer zo’n versie bij ons op de wegen te zien zal zijn, is niet bekend: vooralsnog zijn er geen plannen om welke versie dan ook van de Staria op de Nederlandse markt te brengen.