Nieuws

Mobiliteit gaat anno 2023 allang niet meer over (bestel)auto’s, maar over voertuigen, de meest slimme toegang tot de stad en connectivity. We kwamen het allemaal volop tegen op de beurs IAA Mobility in München. Aan de hand van onze foto’s praten we u bij.

IAA Mobility is de nieuwe insteek van wat ooit de IAA personenautotentoonstelling was. Die hield op te bestaan, maar met IAA Mobility is er een interessante nieuwe insteek. Maar er zijn nog steeds autofabrikanten, al zijn bestelauto’s er ver te zoeken. Renault presenteerde er de lange versie van de Kangoo, de Grand Kangoo, maar dan als personenautoversie. De bestelautoversie gaat Bestelauto zeer binnenkort rijden.

Slimme mobiliteit richt zich veelal op de last-mile, zoals bij de HopOn van het Duitse Carit. Op de voorkant van dit elektrische karretje kunnen tal van boxen worden geplaatst. Een aanhangertje er achter hangen kan ook, zodat je met een emissievrij treintje de stad in kan. De HopOn doet denken aan de Nederlandse Stint. In Nederland is die naam en het product besmet geraakt, maar in München stond de Stint er gewoon in diverse slimme uitvoeringen.

De auto van de toekomst wordt gebouwd op een platform, dat vervolgens wordt opgebouwd als personen- dan wel bedrijfsauto. Dat is het uitgangspunt van het Mobis Mobility Platform dat we tegenkwamen bij Hyundai.

Die mag niet ontbreken natuurlijk: de Volkswagen ID. Buzz. Net zo interessant is de autonoom rijdende ID. Buzz, ontwikkeld in samenwerking met Moia.

Een echte vrachtwagen kwamen we ook nog tegen: de VDL voorzien van brandstofcel en waterstoftanks, op basis van de DAF CF.

Connectivity en digitalisering is alles, zo zagen we op IAA Mobility. De displays in uw auto gaan er in de nabije toekomst zo uitzien (als ze dat al niet doen), zagen we bij Nobo.

Een slimme stadsfiets zonder ketting- of beltaandrijving zagen we bij Mocci. Maar soms heb je niet meer nodig dan een stepje van JoyBold, bijvoorbeeld in een warehouse.

Kleine autootjes voor in de stad, daar weten ze in China alles van. Kijk maar naar deze twee cargo-modellen van JiaYuan EV.

De Dutch Cycling Embassy was aanwezig met een eigen Hollandplein, vol cargobikes en andere oplossingen. We kwamen onder meer Cargo Cycling, 4Wieler en Fulpra tegen.

Ook opvallend want cargobikes of LEV’s met een dak: de EAV en de Evig, die we aantroffen bij Valeo. Slim en elektrisch, deze oplossingen, maar de naam Gaius doet twijfelen aan een makkelijke Nederlandse marktentree.

Goede laadinfrastructuur is superbelangrijk, weet ook Siemens.

IAA Mobility stond vol met onbekende Chinese (auto)fabrikanten. Hand omhoog als u weleens van XEV of LeapMotor had gehoord…

Je kunt ook gewoon helemaal teruggaan naar het begin, dacht een Hongaarse start-up, en presenteerde deze geheel elektrische jarenvijftig-racer.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.