Nieuws

Foto’s: Nieuwe Sprinter nu ook met 4×4

De nieuwe Mercedes-Benz Sprinter is per direct ook te bestellen als 4×4-model. De vierwielaandrijving is niet permanent maar met een knop in te schakelen en optioneel is ook lage gearing leverbaar.

De Sprinter 4×4 werd voor het eerst in 2011 gepresenteerd en dat betekent dat het offroad-model samen met de nieuwe Sprinter alweer aan zijn derde generatie toe is.

Bij de Sprinter 4×4 kan vierwielaandrijving stationair of rijdend onder 10 km/h worden ingeschakeld. Het koppel wordt dan tussen de voor- en achterassen verdeeld in een verhouding van 35:65, zodat het weggedrag van de Sprinter niet te veel verschild van dat de achterwielaangedreven Sprinter.

De Sprinter 4×4 beschikt over adaptive ESP, dat te allen tijde actief blijft. ESP omvat ABS, ASR, remkrachtverdeling, remassistentie en wegrijhulp. Het elektronische tractiecontrolesysteem 4ETS draagt ook bij aan optimale tractie.  ASR kan tijdelijk worden uitgeschakeld als de situatie daar om vraagt. Handig is ook Load Adaptive Control, zeker als er met lading in zwaar terrein wordt gereden. Downhill Speed Reduction is optioneel en helpt met een vaste snelheid af te dalen. Een hillhold systeem is ook leverbaar.

Een lage gearing is ook mogelijk bij de Sprinter 4×4. De versnellingsratio neemt dan met 42 procent af en daarmee kan de Mercedes goed worden gereden in ruig terrein bij lage snelheden, terwijl de koppeling niet te zwaar belast wordt. Wie echt in ruig terrein wil rijden, kan de Sprinter laten verhogen. 155 millimeter aan de voorzijde en 135 millimeter aan de achterzijde van het chassis extra moeten meer bodemvrijheid garanderen.

De Sprinter met vierwielaandrijving weegt 140 kg meer dan een conventionele Sprinter. Desondanks zegt Mercedes dat het laadvermogen hetzelfde blijft.

Mercedes-Benz heeft prijzen vrijgegeven voor de Duitse markt: 46.272 euro voor de gesloten bestelauto 4×4 en 43.652 euro voor de chassis-cabine versie. Prijzen voor de Nederlandse markt zijn nog niet bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.