Nieuws

Foto’s + VIDEO – Beestachtig: de RAM 1500 TRX

2

De RAM 1500 TRX is sinds deze zomer officieel te koop in Europa. Bestelauto kon er tijdens de testritten voor de International Pick Up Award in Kroatië voor het eerst mee kennismaken. En natuurlijk konden we het niet laten om de TRX ook even de wildernis in te sturen. Verslag van een rit met een beest van een auto.

We zien de RAM 1500 TRX voor het eerst in de avond op een flauw verlicht dorpspleintje in Starigrad. We denken eerst dat het licht aan het kunstlicht: die RAM 1500 lijkt wel groter dan het exemplaar dat wij eerder testten. Kunstlicht of niet: de TRX ís groter dan de normale RAM 1500. Alles is er aan gedaan om te laten merken dat de TRX de RAM 1500 in overtreffende trap is. Elke RAM is wat betreft uiterlijk indrukwekkend – de TRX is echt ‘in-your-face’. De auto staat op 35 inch Goodyear Wrangler Territory 325/65/R18 All-Terrain banden, speciaal ontworpen voor de TRX in Europa. De spoorbreedte is met 152,4 mm toegenomen en de carrosserie en wielkasten groeiden daarom mee. De RAM 1500 TRX is 203,2 mm breder dan welke andere RAM 1500 ook. Om de grote wielen te kunnen herbergen is ook de vooras 20 mm naar voren geplaatst. De banden zijn voorzien van 18 inch lichtmetalen wielen. De bumper, de grille (inclusief aanmerkelijk groter RAM-beeldmerk) en de aluminium motorkap zijn allemaal voorzien van luchtinlaten om de motor van lucht te voorzien.

De RAM 1500 stond altijd al bekend om zijn motor, maar ook hierin is de TRX de overtreffende trap. De Hemi V8 is gegroeid naar een inhoud van 6,2 liter en levert maar liefst 702 pk aan vermogen. 702 pk! Het koppel bedraagt 880 Nm en de acceleratie van 0 naar 100 gaat in 4,5 seconde. In de laadbak mag er 594 kg mee,  aan de trekhaak mag zelfs 3674 kg worden gehangen. De TRX is zo groot dat een dubbele cabine zelfs binnen de Nederlandse fiscale wetgeving (zonder BPM) mogelijk is.

Natuurlijk is de cabine van de RAM 1500 TRX groot en ook luxueus, zoals het een vlaggenschip betaamt. In het midden van het dashboard zien we een nieuwe middenconsole met onder meer een draadloze oplader voor de telefoon. Daarboven: een 12 inch touchscreen scherm met UConnect. Ook luxe, al moet je de menustructuur even leren kennen. Links daarnaast in het met leer beklede dashboard, een knoppenkabinet waarmee makkelijk geschakeld kan worden tussen de verschillende offroad-modi. Wie van een muziekje houdt, kan daarvan genieten met het 900 watt speakersysteem van Harman Kardon met 19 speakers. Als we op de wegen in Dalmatië rijden, ervaren we hoe supercomfortabel de TRX is. Bij de tijd is hij ook, getuige het head-up display dat we in de voorruit geprojecteerd zien. En met de veiligheid zit het ook wel goed: de RAM 1500 TRX heeft meer dan 100 passieve en actieve veiligheidssystemen. Da’s veel.

Overdaad lijkt het sleutelwoord bij deze RAM 1500 TRX. Dat kunnen we ons voorstellen, behalve in ruig onherbergzaam terrein. Daar is elke RAM pas echt op zijn plek, en de TRX ook. Je kan het tot in de woestijn zo gek maken als je wil, de TRX zal je niet in de steek laten, zo merken tijdens de ritten in het nationale park van Paklenica. De TRX heeft ook nog eens 30 cm bodemvrijheid, 5 cm meer dan een gewone RAM 1500. De fabuleuze wielophanging kan alles aan.

De vraag is wel wat je moet met een RAM 1500 TRX moet als je niet elke dag in de bergen moet zijn. Natuurlijk, al dat vermogen zorgt voor veel lol, maar we weten uit ervaring dat een auto als deze in woonwijken in Tilburg of Heerhugowaard minder op zijn plek is, om maar niet te zeggen dat hij veel te groot is. En dan dat vermogen: 702 pk! Is dat niet wat veel van het goede? En wie heeft er ruim 100.000 euro over voor deze auto? Vragen waar Domenico Gostoli, hoofd van de Dodge en RAM merken in Europa, om kan glimlachen. “Natuurlijk, die vragen zijn gerechtvaardigd. Maar bedenk wel dat deze RAM 1500 TRX de absolute top is. Deze TRX bieden we aan omdat het kan. Er is een publiek voor. Zie de TRX als een supersportauto, maar dan voor offroad.”

Supersportauto’s zijn echter in veel gevallen ook vervuilend. De 6,2 liter V8 Hemi stoot op één kilometer 506 gram CO2 uit. RAM laat trots weten dat TRX is afgeleid van T-rex, de dinosaurus. Of de link met een uitgestorven diersoort niet wat wrang is in een klimaatcrisis ontkent Gostoli. “De TRX is one-of-a-kind en wij zijn geen ontkenners van de klimaatcrisis. Ook wij proberen zo weinig mogelijk schadelijke stoffen uit te stoten en ja, er wordt ook, wel degelijk, gewerkt aan een elektrische versie van de RAM 1500.”


2 reacties op “Foto’s + VIDEO – Beestachtig: de RAM 1500 TRX

  1. Martin Kroon schreef:

    Terecht zijn er kritische vragen bij dit monster. Helaas is de toonzetting wel erg enthousiast.
    Want deze TRX is gewoon een potentiële MOORDENAAR, van mensen en van het klimaat!

  2. Jan schreef:

    @martin kroon

    Je reactie is wel een beetje zielig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.