Nieuws

Fiat lichtte voor een select persgezelschap alvast een tip van de sluier op over hun nieuwe elektrisch aangedreven Ducato. Het voertuig moet 100 procent elektrisch én 100 procent Ducato zijn.

Het belangrijkste is niet eens zozeer de auto zelf als wel de filosofie er achter. Fiat Professional spreekt van een TCO-gestuurde case. Wat volgens ons zoveel betekent dat een ondernemer er ook echt zijn brood mee zou moeten kunnen verdienen. Daarvoor zijn een aantal parameters van belang. Zoals de range, het laadvermogen en de flexibiliteit waarmee het voertuig kan worden ingezet, de laadsnelheid en misschien wel in de eerste plaats de prijs.

Om met dat laatste te beginnen: die is nog niet bekend. Het voertuig komt dan ook pas volgend jaar op de markt. Wel is zoveel duidelijk dat de auto met twee verschillende accupakketten beschikbaar komt: 45 kW en 79 kW. Dat zou moeten zorgen voor een range van 220 tot 360km volgens de NEDC-Cycle. Het verbruik van de 90 kW sterke motor is volgens Fiat tussen de 220W/km en 320W/km wat redelijk efficiënt lijkt. Daarbovenop komt uiteraard dat ook de Ducato straks energie kan terugwinnen via een volgens Fiat klantspecifieke remregeneratie. Bovendien maakt Fiat er geen raceauto van maar komt er een uitgebalanceerde performance. Op papier ziet het naar uit dat het maximale koppel van 280 Nm geleidelijk wordt afgegeven. Van 0 naar de maximale snelheid van 100 km/h heeft de auto volgens opgave 20 seconden nodig. Van 0 naar 50 km/h echter, gaat in slechts 5 seconden. De laadtijd wordt op AC een uur, op DC 30 minuten. Daarmee lijkt de e-Ducato een echte stadstijger te worden waarmee dankzij de voorspelde range ook heel goed op 80 kilometer wegen gereden kan worden.

Ander goed nieuws is, dat Fiat niet slechts één model elektrificeert. Bij de introductie volgend jaar zegt het merk dat de klanten direct alle modellen van de Ducato met een elektromotor kunnen bestellen. Kort, lang, hoog, laag, van 10 tot 17 kubieke meter laadruimte: dat mag niet uitmaken. Dat de laadruimte geheel in tact blijft, komt omdat de accupakketten geheel onder de vloer zitten. Bovendien krijgt de e-Ducato een maximum laadvermogen van 1.950 kilo. Daarmee zou hij op dit moment de beste uit het veld zijn. Met de kanttekening dat je hem nog niet kunt kopen en ook andere merken dit jaar met elektrische bestellers in dit segment komen.

Om tot een goede TCO te komen, heeft ook Fiat, net als Renault vooraf een uitgebreide veldstudie gedaan. Daaruit komt volgens de Italianen naar voren dat nu al een kwart van alle LCV gebruikers binnen een BEV-profiel past. Vooral binnen de groeiende e-commerce sector past eigenlijk elke daarbij ingezette bestelwagen binnen een e-profiel. Als geen andere markt leggen die korte afstanden af met heel veel go and stop en een relatief lichte belading.

Aan de hand van de data uit de studie, heeft Fiat zes inzetprofielen bedacht waarmee het voor 70 procent van de gebruikers een voertuig kan aanbieden dat qua accupakket en afregeling van de elektronica past bij het werk dat er met de auto gedaan kan worden. Zo wordt het volgens Fiat zelfs mogelijk om een volledig elektrisch koelvoertuig in te zetten.

Hoewel de auto al rijdt, hij kwam tijdens de presentatie zacht zoemend het podium op, volgen er dit jaar eerst jaar bij klanten pilottesten. Die zijn nodig om de data die de eerdere analyses opleverden aan de praktijk te toetsen. Daarna komt de eDucato op de markt. En volgens CEO Stéphane Gigou van Fiat Professional, die samen met Domenico Gostoli de presentatie verzorgde, slaat Fiat daarmee een weg in die de manier waarop wij mobiliteit benaderen enorm zal veranderen.

Tekst: Bert Roozendaal


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.