Nieuws

Volkswagen heeft donderdag de nieuwe Amarok gepresenteerd, een pick-up die een wereldwijd podium heeft. Hij is ontworpen en ontwikkeld in Duitsland en Australië en wordt geproduceerd in Zuid-Afrika. De Amarok deelt zijn DNA met de Ford Ranger, maar heeft toch ook heel eigen kenmerken gekregen. Vanaf medio 2023 is de Amarok in Nederland leverbaar.

Waar de Ford Ranger overgoten is met een Amerikaans sausje, is de Amarok wat meer ingetogen, laten we maar zeggen met het VW design-DNA. Niet erg, want hij ziet er nog altijd imposant uit. Opvallend is de rechte en rechtop geplaatste motorkap. Hetzelfde geldt voor de spijlen die horizontaal over de grille lopen met de geïntegreerde LED-koplampen, die op alle versies standaard zijn. De spijlen gelden overigens ook als crashprotectie.

De nieuwe Amarok komt op de Nederlandse markt als vierdeurs dubbele cabine (DoubleCab). En profil vallen vooral de wielkasten op, die net als voorheen halfrond zijn, bij beide versies. De spatborden boven de maximaal 21 inch grote lichtmetalen velgen hebben een krachtige uitstraling en rond de wielkasten zijn ze bekleed met robuust kunststof. Ook aan de achterzijde valt de nieuwe pick-up op. Onder het grote VW-logo is over bijna de hele breedte van de achterklep het woord ‘Amarok’ in reliëf aangebracht. De buitenste omlijsting van het achterste deel wordt gevormd door de C-vormige achterlichten, die tot ver in de zijkanten doorlopen. Het is de verwachting dat de dubbele cabine weer wordt verlengd tot een XXL, om ook met de dubbele cabine in de grijs-kentekenregeling te vallen.

Met een lengte van 5.350 millimeter is de nieuwe Amarok 96 mm langer dan zijn voorganger. De wielbasis groeide met 173 mm tot 3.270 mm. Dat zorgt voor meer ruimte, vooral op de tweede zitrij van de dubbele cabine. De wielbasis is dus veel meer gegroeid dan de totale lengte. Daardoor is de overhang voor en achter korter. Het resultaat: scherpere verhoudingen en verbeterde terreincapaciteiten dankzij grotere aan- en afloophoeken. De terreincapaciteiten van de Amarok, die standaard wordt voorzien van vierwielaandrijving, zijn ook verbeterd door een veel grotere doorwaaddiepte voor het rijden door waterrijk terrein. Voorheen was dat 500 mm, nu is het 800 mm. Superhandig met het oog op de klimaatverandering en de stijging van het waterniveau.

Met behulp van digitale displays is het interieur door het ontwerpteam van Volkswagen Bedrijfswagens functioneel en hoogwaardig vormgegeven. Het spectrum van display-units bestaat uit digitale 8,0 inch instrumenten (‘Digital Cockpit’, volledig digitaal en 12,0 inch groot vanaf het uitrustingsniveau Style) en een modern touchscreen in tabletformaat (10,0 inch groot; 12,0 inch vanaf het uitrustingsniveau Style) voor het infotainmentsysteem. De Amarok beschikt over een mix van digitale functies en ergonomisch gevormde knoppen en/of druk-/draaischakelaars die intuïtief te bedienen zijn. Het volume van het infotainmentsysteem en de instellingen van het vierwielaandrijvingssysteem worden bijvoorbeeld via zulke knoppen bediend. Afhankelijk van de uitvoering zijn de bedieningselementen omlijst met aluminium.

Net als bij het vorige model biedt de laadbak tussen de wielkasten voldoende ruimte voor een zijwaarts ingeladen europallet. De versie met enkele cabine kan zelfs twee pallets vervoeren. De lading wordt vastgebonden met behulp van sjorogen in de laadvloer, die elk een lading van maximaal 500 kilogram aan kunnen. In overeenstemming met dit hoge laadvermogen is het maximale laadvermogen verhoogd naar net iets meer dan een ton: 1,16 ton om precies te zijn. De laadbak kan ook worden beveiligd met een elektrisch bediend rolscherm. Dit rolscherm kan worden geopend en gesloten vanuit de laadbak zelf, van binnenuit de auto of op afstand via de autosleutel.

Voor de nieuwe Amarok worden drie turbodieselmotoren (TDI) leverbaar. Kwaliteiten die alle motoren gemeen hebben, zijn een goede efficiëntie en een hoog koppel. De basismotor is een 2,0-liter viercilinder TDI met een vermogen van 125 kW (170 pk). Als tweede optie levert Volkswagen Bedrijfswagens een viercilinder TDI-motor met 2,0 liter cilinderinhoud en biturbo-techniek. Deze krachtbron levert een vermogen van 150 kW (204 pk). De krachtigste TDI is een 3,0-liter V6 met een vermogen van 177 kW (241 pk).

Alle Amarok-versies worden geleverd met een nieuwe 10-traps automatische versnellingsbak die bediend wordt via een zogeheten e-shifter (by wire). De nieuwe 10-versnellingsbak vervangt de 8-traps automaat van het vorige model.

Op veel markten wordt de Amarok standaard geleverd met vierwielaandrijving (4MOTION). Afhankelijk van de regio en de motor worden twee verschillende 4MOTION systemen geleverd: een met selecteerbare vierwielaandrijving op basis van de situatie, en een exemplaar met permanente vierwielaandrijving. De aandrijfsystemen zorgen ervoor dat de nieuwe Amarok elk terrein de baas kan en afhankelijk van de motoruitvoering tot 3,5 ton mag trekken.

Maximaal zes verschillende rijprofielen (Drive Modes) helpen de bestuurder in allerlei situaties – bijvoorbeeld bij het rijden op een gladde ondergrond of in veeleisend terrein. De nieuwe Amarok rijdt nog gemakkelijker dankzij een groot aantal rijassistentiesystemen. Meer dan twintig van deze systemen – bijvoorbeeld ACC+ Adaptive Cruise Control (integreert verkeersborden in de automatische snelheidsregeling via camerascans) en ‘IQ.LIGHT – LED matrix koplampen’ – zijn nieuw voor de Amarok en zorgen ervoor dat de Amarok één van de veiligste pick-ups ter wereld is.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.