Nieuws

Foto’s + VLOG: Mercedes-Benz vernieuwt V-Klasse

Mercedes-Benz heeft in Stuttgart haar gefacelifte V-Klasse gepresenteerd. De V-Klasse is primair bedoeld als personenauto, maar hij is ook populair als bestelauto, op grijs kenteken dus. Bestelauto kon als eerste kennismaken met de nieuwe V-Klasse.

Het is een publiek geheim dat het uiterlijk en het innerlijk van de V-Klasse bij Mercedes-klanten meer geliefd is dan dat van de Vito. Dat verschil is goed te verklaren, want de V-Klasse is echt bedoeld als luxe-MPV en de Vito is en blijft een werkpaard. Een luxueus uit te voeren werkpaard, maar toch…

De V-Klasse was in zijn huidige staat alweer vijf jaar oud en dan is het voor een personenauto hoog tijd voor een update. De verandering aan het uiterlijk is aan de voorzijde te vinden. Het design van de bumper is wat aangepast, de grille is wat verbreed en is in de AMG-Line uitvoering voorzien van de fraaie diamantstructuur. Ook nieuw zijn luchtinlaten en overall een wat bredere, stoere look. Zonder de diamantstructuur heeft de grille twee zilverkleurige strips, die de V-Klasse ook nog altijd een bijzonder chic voorkomen geven. Het uiterlijk verder verfraaien met de uitvoeringen Avantgarde en Exclusive is ook mogelijk. Verder is er keus uit nieuwe lakkleuren en nieuwe velgen.

Het interieur van de V-Klasse is op een paar punten gewijzigd. Er zijn nieuwe ventilatieroosters met een ‘turbinelook’ en nieuwe meters in het instrumentarium. Mercedes-Benz was de eerste met een soort tablet in het dashboard en die is nog steeds prominent aanwezig. Jammer is dat er nog altijd geen touchscreen is, en ook het nieuwe MBUX-systeem van Mercedes zit niet op de vernieuwde V-Klasse. Het toepassen van dit systeem vereist veel meer aanpassingen dan enkel een ander display, zo legden engineers van Mercedes ons uit. De nieuwe V-Klasse is wel leverbaar met tartufo nappaleder en andere, minder luxueuze soorten bekleding. Er zijn nieuwe sierdelen in het dashboard en de deuren aangebracht. Het geeft de V-Klasse een uiterst luxe uitstraling. Voor de passagiers van de vaak als VIP-shuttle ingezette V-Klasse is er ook goed nieuws: de stoelen op de eerste rij zijn optioneel om te toveren tot heel relaxte massagestoelen.

De V-Klasse is in zijn nieuwe versie leverbaar met een tweeliter viercilinder OM 654 dieselmotor, met tal van vermogensvarianten. Nieuw is de V 250 D, met een vermogen van 190 pk en een koppel van 440 Nm. In de auto’s die in Stuttgart werden gepresenteerd zat het topmodel V 300 D, met 239 pk en een koppel van 500 Nm. Dit koppel kan tijdens accelereren nog eens 30 Nm overboost krijgen. De OM 654 is ook al leverbaar in de E-klasse. Bijzonder is dat het merendeel van de componenten die bijdragen aan een reductie van de emissie direct aan de motor is bevestigd. De integrale technologische aanpak bestaat uit een nieuw verbrandingsproces met getrapte uitsparingen, een dynamische meerweg uitlaatgasrecirculatie en gekoppelde uitlaatgasnabehandeling. Dit draagt bij aan een laag verbruik in combinatie met een lage emissie. Dankzij de omkapselde positie van de componenten kenmerkt het uitlaatgasnabehandelingsssyteem zich door een beperkt warmteverlies en gunstige werkomstandigheden, zegt Mercedes. De V-Klasse kan voor het eerst worden uitgerust met de 9G-Tronic automatische transmissie. Deze vervangt de 7G-Tronic. De V-Klasse heeft standaard achterwielaandrijving, de vierwielaandrijving 4Matic is optioneel.

Vanzelfsprekend is de nieuwe V-Klasse volgestopt met assistentiesystemen, zoals Crosswind Assist en Attention Assist. Nieuw is Active Brake Assist, voor een mogelijke autonome remingreep en Highbeam Assist Plus, voor optimale verlichting van de weg zonder tegenliggers te verblinden.

De nieuwe features en het nieuwe design van de V-Klasse gaan we niet terugvinden op de Vito. Die behoudt zijn eigenlijk uiterlijk en interieur, juist toegespitst op praktisch gebruik en niet op luxe. Toch is er voor bedrijfsautorijders een manier om van de V-Klasse te genieten. De V-Klasse is namelijk ook als grijs-kentekenauto te bestellen. Dan krijgt de auto een dubbele cabine en een laadruimte, maar ook het nieuwe uiterlijk en het vernieuwde interieurdesign. Ook de nieuwe motor en 9G-Tronic zijn hierbij natuurlijk mogelijk. De V-Klasse op grijs kenteken zal wel (veel) duurder uitvallen dan een Vito, maar blijkbaar zijn er voldoende mensen die dat geld er voor over hebben. In 2018 werden er in Nederland 430 V-Klasses verkocht, 228 daarvan waren voertuigen op grijs kenteken. Van de vorige generatie V-Klasse zijn er sinds de introductie in 2014 overigens 209.000 exemplaren verkocht.

Van de V-Klasse is er, in tegenstelling tot de Vito en de Sprinter, nog geen elektrisch aangedreven versie. Mercedes-Benz gaat echter op de autobeurs van Geneve het conceptmodel EQV onthullen dat wat dat betreft uitkomst biedt. Het conceptmodel zou al bijna productierijp zijn, verklapt Mercedes-Benz.

De Mercedes-Benz V-Klasse is in maart van dit jaar te bestellen en de eerste exemplaren worden in juni afgeleverd, wanneer de auto ook bij de dealer arriveert. Prijzen worden in een later stadium bekend gemaakt.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.