De nieuwe PSA-drieling Citroën Berlingo, Opel Combo en Peugeot Partner beleven hun wereldpremière op de IAA vakbeurs die komende donderdag begint. Bestelauto was bijna een jaar geleden al in de gelegenheid met de nieuwe auto te rijden, toen die nog top secret was en getooid ging onder codenaam K9.
Het is 1 december 2017 als we de nieuwe PSA-telg in drievoud zien. In het Spaanse Vigo, want daar worden de nieuwe Berlingo, Combo en Partner gefabriceerd. Het project is dan nog getooid met codenaam K9, want buiten de fabrieksmuren weet niemand van deze nieuwe bestelauto. Met zwaar gecamoufleerde prototypes kunnen we in de geblakerde bossen, precies daar waar grote bosbranden zijn geweest, de eerste ervaringen opdoen. Die zijn goed. Vooral het weggedrag valt in positieve zin op, vast een gevolg van het EMP2-platform dat PSA gebruikt. Ook de eerste indruk van de nieuwe 1.5 BlueHDi motoren is positief. Het interieur is compleet vernieuwd. Opvallend is dat elk van de drie merken hun eigen ‘cockpit’ hebben, compleet met stuur, richtingaanwijzers en displays. Slim, daarmee vervreemdt je bijvoorbeeld Opel-klanten niet van je. Het dashboard van de prototypes loopt tussen de stoelen door, en we zitten vrij hard met onze rechterknie er tegenaan.
FastForward naar voorjaar 2018, in het Franse Rambouillet. De Berlingo, Combo en Partner hebben inmiddels hun gezicht laten zien aan de buitenwereld, maar gereden, dat heeft nog niemand ermee. Wij gaan dat wel doen, maar kijken eerst eens goed naar de drieling. Knap is dat de Berlingo, Combo en Partner alle drie een eigen grille en koplampunits hebben, waardoor ze duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn. Ook hier dus een eigen merkbeleving. We zien twee versies staan, een 4,40 meter lange M-versie (standaard) en een XL-versie van 4,75 meter. De echte rijprimeur is voor de Citroën Berlingo. Daarin rijden we de eerste meters in een model dat klaar is voor productie. Het dashboard is slim ingedeeld, met een opstaande rand waar veel bedieningsknoppen zijn ondergebracht. In andere modellen zit daar een tablet-achtige unit voor het multimedia- en navigatiesysteem. De Berlingo verrast ons wederom met zijn weggedrag. Hij ligt heel koersvast op de weg en helt in bochten veel minder over dan de vorige generatie. Sturen gaat lekker licht. In deze Berlingo ligt nog een 1.6 HDI, eigenlijk bestemd voor export, maar de Euro6b blijft tot mei volgend jaar leverbaar in ons land, als het gaat om de versies met 75 en 102 pk. De nieuwe 1.5 BlueHDi motor (voldoende aan Euro 6d), is er vooralsnog dus alleen met 131 pk. Deze versie heeft als enige een zesgangs handgeschakelde versnellingsbak.
De Opel Combo rijden we als tweede, wel met de 1.5 BlueHDI, van 100 pk, voorzien van een vijfgangs handgeschakelde versnellingsbak Fraai is dat Opel haar eigen merkdetails in de auto heeft kunnen behouden. De Opel heeft een bijrijdersbankje, wat we al eerder zagen in dit segment. Dat was al niet heel comfortabel met zijn drieëen, en dat is nog steeds zo. Alleen aan te raden op korte stukjes. In de Opel blijkt ook weer hoe goed de aandrijflijn zich gedraagt en de rust en comfort in het interieur zijn uitstekend. Daarmee zet PSA echt een enorme stap vooruit. Overigens lag er bij alle in Frankrijk gereden auto’s 250 kg lading achterin.
Dan is er nog één versie over om te rijden: de Peugeot Partner. Ook die heeft van buiten, maar zeker van binnen, zijn eigen kenmerkende details. Peugeot houdt in de nieuwe Partner vast aan haar eigen I-cockpit en ook aan een eigen stuur. Dat is zowel van onder als boven afgeplat. Het geeft wel een hip en ‘racey’ karakter, maar persoonlijk hebben wij liever een rond stuur. Ook de Peugeot heeft de 100 pk sterke BlueHDi motor. De 131 pk sterke motor is optioneel leverbaar met een achtgangs automaat. Een heerlijke combinatie, het niet hoeven schakelen is erg comfortabel. De zogeheten EAT8 komt wel pas in 2019 op de markt.





























Zittend achter het stuur vallen nog twee zaken op: de zitting van de stoel is wat aan de korte kant, waardoor ondersteuning van de bovenbenen niet optimaal is. Daarnaast merken we dat onze rechterknie niet langer rust tegen de middenconsole. Later horen we dat PSA onze kritiek ter harte heeft genomen en de console licht heeft aangepast. Nog een opvallend iets in de Partner, maar ook verkrijgbaar op de andere twee nieuwelingen: Surround Rear Vision. Op de plek waar normaal een achteruitkijkspiegel zit, zit nu een beeldscherm. Dat geeft te allen tijde een helder en duidelijk beeld van de camera achterop de auto, veel duidelijker dan een spiegel zou doen. Bovendien kun je een eventuele aanhangwagen veel beter in de gaten houden. Surround Rear Vision heeft nog een camera, in de rechterspiegel. Daarmee is de dodehoek van de auto perfect te overzien. Schakelen tussen de camera’s gaat met een knop aan de stuurkolom. De camera achterop heeft nog een aparte functie voor hulp bij parkeren. Een slimme optie, die de veiligheid bevordert.
Het PSA-trio heeft meer dan 20 assistentie- en veiligheidssystemen, plus de nodige connectivity. We noemen even op: Adaptive Cruise Control met stop&go, Active Safety Brake, Forward Collision Alert, Lane Keep Assist, Hill Descent Control, Intelligent Speed Adaptation, Automatic Cruise Control, Driver Drowsiness Alert en Speed Sign Recognition. Last but not least biedt de nieuwste generatie infotainmentsystemen uitstekende connectiviteit aan boord. De met Apple CarPlay en Android Auto compatibele Multimedia Radio- en Multimedia Navi Pro-systemen zijn eenvoudig te bedienen via de prominente en makkelijk afleesbare 8-inch kleurentouchscreen. Het geïntegreerde navigatiesysteem van de topversie biedt Europese wegenkaarten en 3D-navigatie en toont ook de updates van TMC (Traffic Messaging Channel). Daarmee kan de bestuurder op zijn route altijd eventuele files omzeilen.
Minstens zo belangrijk als het interieur is de laadruimte. In diverse versies van de nieuwe PSA-Van zien we een luik in het tussenschot, wat veel andere merken inmiddels ook hebben. PSA biedt er echter een flinke zak bij, die ervoor zorgt dat bij modderige latten, bijvoorbeeld, de cabine niet smerig wordt. De extra laadlengte dankzij het luik bedraagt 126 cm (met neergeklapte passagiersstoel). Daarna gaan we even met het meetlint aan de slag. De M-versie van de nieuwe van heeft een laadlengte van 174 cm, een breedte van 159 cm en de hoogte is 121 cm. Tussen de wielkasten is de breedte 123 cm, en dat betekent dat er maar liefst twee europallets mee kunnen in de kleinste versie. De XL-versie heeft een laadlengte van 208 cm. De nieuwe Berlingo, Combo en Partner hebben een laadvermogen van maximaal 1000 kg, afhankelijk van de uitvoering. Slim is dat de auto zelf kan bijhouden of er geen sprake is van overbelading, dankzij de Overload Indicator. Sensoren meten de beladingsgraad en geven in het display aan de bestuurder aan dat er te veel gewicht in de auto zit. Personen worden trouwens ook meegewogen.
Aan het einde van een prachtige zomer zijn we nogmaals bij PSA, nu bij de Opel-fabriek in Rüsselsheim. De nieuwe PSA bestelauto is klaar voor zijn introductie op de IAA vakbeurs. Bestelauto kan nu kennismaken met nog meer innovaties die Citroën, Opel en Peugeot in hun nieuwe bestelauto hebben gestopt. Zeer nieuwsgierig zijn we naar de dubbele cabine-optie van deze auto, want dat is een unicum in dit segment. We rijden een Berlingo XL met de dubbele cabine. Fraai is dat de achterbank neerklapbaar is, waarna het tussenschot (een rek) verschuifbaar is tot net achter de voorstoelen. Een slim en ingenieus systeem. Heel jammer is het dat deze optie niet voor Nederland beschikbaar is, vanwege onze strikte fiscale regels. Echt een misser van de Belastingdienst… Als troost gaan we maar een stukje rijden met de XL-versie van de Opel Combo Cargo. Het valt ons op hoe lang de auto is en dat hij aan de buitenzijde qua dimensies al doet denken aan de Compact-versies van de Peugeot Expert en de Citroën Jumpy. Het laadvolume en ook het laadvermogen zit niet zo heel ver af van dat van de Compact, dus even praten met de dealer wat nu de goede keus is voor jouw bedrijf is een goed idee.
De zon schijnt nog steeds als we kennismaken met alweer een primeur: de Worksite- (of Worker) versie van de nieuwe Berlingo, Combo en Partner. Deze versie is speciaal gemaakt voor gebruik in de bouw. Dat is ook te zien, want de banden hebben een iets grotere diameter, er is 30 mm meer bodemvrijheid, de auto heeft stijvere stabilisatorstangen voor en achter en andere schokdempers rondom. Allemaal aanpassingen waarmee je prima kunt rijden en manouevreren in wat ruiger terrein. De driezitsoptie in de cabine is bij de Worksite-versie standaard. De Worksite-versie is wel voorzien van 4×2 aandrijving. Wie echt wil presteren in het terrein moet kiezen voor de 4×4-versie van de nieuwe PSA bestelauto. Die wordt traditioneel verzorgd door het Franse bedrijf Dangel, experts in offroad technologie. Zowel de Worksite-versie als de Dangel 4×4 sturen we door ruig en geaccidenteerd terrein. Beide staan daar hun mannetje, al kan de 4×4 natuurlijk veel meer aan dan de voorwielaangedreven versie. De versie die voornamelijk op asfalt wordt gereden en over langere afstand, wordt door PSA de Driver-versie genoemd, geënt op meer comfort.
De nieuwe Citroën Berlingo, Opel Combo en Peugeot Partner zijn nu al te bestellen. e prijslijst van de Opel Combo Cargo start bij 13.599 euro voor de 1.6 HDi Euro6b motor. De prijslijst van de drieling begint bij Citroën en Peugeot bij 13.990 euro. Daarvoor krijgt men een Partner of Berlingo in Pro-uitvoering met een 75 pk diesel. De Grip-versie (wat bij Opel de Worksite heet) is er vanaf 16.140 euro. Er is ook nog een Premium-versie van de Partner/Berlingo met 75 pk; deze kost 16.290 euro. De meer op comfort ingerichte Asphalt met 100 pk BlueHDi en Start&Stop is er vanaf 18.140 euro.