Nieuws

Groningen gebruikt StreetScooter op waterstof

De gemeente Groningen heeft donderdag twee nieuwe waterstof-afvalwagens en een servicewagen in gebruik genomen. Het inzetten van bedrijfsauto’s zonder uitstoot is een van de stappen die de gemeente zet om in 2035 een CO2-neutrale gemeente te zijn en vloeit voort uit de Green-Deal logistiek 2025: de afspraken om in de binnenstad emissievrije voertuigen in te zetten.

Wethouder Joost van Keulen, op de foto tankt hij de auto vol: “De gemeente Groningen wil, nu we van het aardgas afgaan, koploper zijn in de energietransitie. Hierbij speelt waterstof een essentiële rol. Waterstof is schoon, betaalbaar, innovatief en het biedt prachtige kansen voor werkgelegenheid. Wij zetten als gemeente daarom vol in op waterstof, onder meer door het stimuleren van de kenniseconomie, innovaties in mobiliteit en zeker ook door de uitbouw van ons eigen waterstofwagenpark.”

De nieuwe afvalwagens, het gaat om de StreetScooter Work,  worden gebruikt bij de controle op en het opruimen van zwerfvuil en ander afval op straat. De servicewagen zet de gemeente in voor werkzaamheden in de binnenstad, zoals het verhelpen van storingen aan ondergrondse containers of het verzorgen van aansluitingen bij markten en evenementen.

Ook de waterstofvuilnisauto, waarmee ondergrondse afvalcontainers worden geleegd, gaat nu de weg op. Met de inzet van een vuilnisauto voor het legen van ondergrondse containers loopt Groningen in Europa voorop. De nieuwe waterstofwagens werden mede mogelijk gemaakt door ondersteuning vanuit de Europese subsidie Intereg Hytrec 2.

Het waterstof-wagenpark van de gemeente bestaat nu uit twee personenauto’s, een bestelwagen, een veegauto, een vuilnisauto en twee kleine afvalwagens. Alle waterstofwagens rijden op duurzaam geproduceerde waterstof; windenergie of met zonne-energie geleverd door het zonnepark Woldjerspoor. Dit zonnepark met 43.000 zonnepanelen is aangebracht op de vroegere vuilstort aan de Duinkerkenstraat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.