
IStream debuteert dezer dagen op de Britse Cenex LCV show. Het concept is afkomstig van ontwerper Gordon Murray en laat een een ontwerp- en productieproces zien dat het bereik, gewicht en kosten van de volgende generatie elektrische voertuigen kan veranderen.
Op Cenex laat het bedrijf van Murray de volledig elektrische, veilige en autonome MOTIV Quadricycle, gebouwd met iStream-technologie zien. iStream vermindert de kosten, complexiteit en koolstofvoetafdruk van voertuigontwerp en fabricageproces. Het kan het totale gewicht van een doorsnee gezinsauto met meer dan 20 procent verminderen
De innovatieve systemen van iStream kunnen worden toegepast op een breed scala aan voertuigen, met elke vorm van aandrijflijn, van een elektrische vierwieler, een sportwagen met middenmotor tot een grote luxe SUV met benzinemotor of een lichte bedrijfswagen. IStream’s uitgebreide en revolutionaire ontwerp- en productieproces is een kosteneffectieve manier om lichtgewicht voertuigen te ontwikkelen, waardoor het vooral van toepassing is op EV’s, waar de grootte, de kosten en het gewicht van de batterij betekenen dat het totale gewicht van het voertuig tot een minimum beperkt moet blijven om de prestaties en de actieradius te optimaliseren.

Door het productieproces van iStream te gebruiken, kan het totale gewicht van een doorsnee gezinswagen met meer dan 20 procent worden verminderd. Het aantal componenten waaruit de carrosseriepanelen zijn opgebouwd, wordt met meer dan 50 procent verminderd, terwijl de stijfheid toeneemt, wat de veiligheid, de verfijning en de dynamiek van het chassis ten goede komt, en de duurzaamheid verhoogt. Door het gebruik van composietpanelen uit gerecycleerde vezels kan het gewicht nog verder worden verminderd. En wat net zo belangrijk is: de lage energiebehoefte – zowel tijdens de productie als tijdens het rijden – die iStream mogelijk maakt, zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de CO2-voetafdruk van de wieg tot het graf.
Jean-Philippe Launberg, directeur Strategie en Business, Gordon Murray Design: “Het uitgebreide portfolio van iStream betekent dat het nu het antwoord is op veel vragen voor veel mobiliteitsbedrijven. Niet in de laatste plaats hoe houd je het gewicht van een elektrisch voertuig tot een minimum beperkt? Onze innovatieve fabricageprocessen bieden veel voordelen voor autofabrikanten die kleine tot middelgrote auto’s en bedrijfsvoertuigen willen creëren, ontwikkelen en maken die niet op rendabele wijze kunnen worden vervaardigd met hun bestaande methodes en voetafdruk. Het is een unieke en kosteneffectieve manier voor wereldwijde fabrikanten om de prestaties en efficiëntie op een duurzame manier te verbeteren. Er zijn ook veel voordelen buiten de automobielsector en we zijn nu in vergevorderde besprekingen met luchtvaartbedrijven die kijken naar de volgende generatie elektrische vrachtdrones en lichte vliegtuigen. Het maakt productie-efficiënties mogelijk die in die industrie niet gebruikelijk zijn. Onze iStream-technologieën zullen perfect geschikt zijn voor hun toekomstplannen.”
Het elektrische, autonoom rijdende voertuig MOTIV, dat te zien is op de stand van Gordon Murray Design op LCV Cenex, is ontworpen om de flexibiliteit van het iStream-concept te demonstreren. Het voertuig is ontwikkeld in samenwerking met Innovate UK, weegt minder dan 400 kg en wordt officieel geclassificeerd als een vierwieler. Hij is echter ontworpen en gebouwd om te voldoen aan de crashvoorschriften voor gewone personenauto’s en heeft een accupakket dat twee keer zo groot is als vergelijkbare voertuigen. Hij is ook uitgerust met voorzieningen die men eerder in grotere auto’s aantreft, zoals antiblokkeerremmen, klimaatregeling, een infotainmentsysteem met groot scherm en elektrisch bediende, naar boven draaiende deuren.
Op de stand van Gordon Murray Design staat ook een platform van gelijmd metaal en composietmateriaal voor een soortgelijk voertuig. Dit iStream eQuadricycle rollend platform is slechts 2,5 m lang, weegt minder dan 400 kg en heeft een actieradius van 140 km, ideaal voor boodschappen en woon-werkverkeer, en kan de batterij in slechts 40 minuten opladen van 10 tot 80 procent capaciteit. Hij vergt ook veel minder investeringen en heeft een geringer milieueffect dan een soortgelijke auto die met conventionele methoden is ontworpen en vervaardigd.