
De Britse bestelautofabrikant LDV is ervan overtuigd dat de management buy out om LDV te redden doorgaat. “Op 6 april zal LDV worden overgenomen door een Management Buy Out Team , onder leiding van Erik Eberhardson, voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van GAZ Group uit Rusland. Dat is een vaststaand feit. ” Dat meldt Henk Kruit, commercial manager van LDV Group Benelux, naar aanleiding van de berichten in Britse media, waar Bestelauto haar berichtgeving op baseerde.
Volgens Kruit gaat LDV daarna weer produceren. “De productie zal op 6 april weer worden opgestart met 200 voertuigen per week (in een driedaagse werkweek). Dit aantal zal langzaam worden opgevoerd naar 250/ 300. LDV staat vanaf eind december stil. Vanaf die tijd zijn er voldoende orders “gespaard” om de productielijn te vullen. Ook de vraag naar bestelwagens komt weer langzaam op gang in Engeland. Doordat de productie echter stil ligt, komen er vanzelfsprekend geen inkomsten binnen.”
Om in bedrijf te blijven heeft LDV geld nodig. Een overbruggingskrediet door de Britse overheid is er nog niet. Er komt echter ook geld uit andere bronnen. Kruit: “Door de Europese Investeringsbank is LDV een krediet toegezegd. Tussen de toezegging en de uitkering zitten helaas een aantal maanden. LDV heeft, om deze tijd te overbruggen, een overbruggingskrediet gevraagd aan de Britse regering. Dit is in eerste instantie afgewezen. Besprekingen vinden echter nog steeds dagelijks plaats tussen het betreffende ministerie en het MBO team. GAZ Group heeft, in tegenstelling tot diverse berichten in de Britse media, nog steeds zeggenschap over LDV en is, als zodanig, ook financieel bijgesprongen.”
De MAXUS-dealers, zowel in Engeland als op het vaste land, hebben vorderingen op LDV. Omdat LDV op dit moment slecht bij kas zit, kunnen dealers hun vorderingen verrekenen op facturen van LDV. Er worden namelijk nog altijd voertuigen afgeleverd en verscheept. Dit is overigens een normale zaak die ook in betere tijden gebruikelijk is.
Kruit: “Op dit moment is het voor iedereen afwachten. Ook voor onze dealers die hebben geïnvesteerd in ons merk. Door LDV Group Benelux B.V. is er de laatste twee jaar hard gewerkt om een degelijk en sterk dealernetwerk te bouwen. Sterker nog; in opdracht van het MBO team wordt er op dit moment door het Benelux team hard gewerkt aan het dealernetwerk in Duitsland.”
De grote troef van LDV en het team rond Ebehardson is de ontwikkeling van het zogeheten MAXUS Electric Vehicle. Dit voertuig is productierijp en zal, naar het zich laat aanzien, in juni in productie gaan. De vraag naar deze voertuigen is groot, mede gezien de eisen die bijvoorbeeld Londen stelt aan het toegestane distributieverkeer. Ook uit de Benelux en Duitsland zijn behoorlijk veel aanvragen gekomen. Meer details over dit voertuig zal vanaf 18 maart as. op de website MAXUS.com worden bekendgemaakt.
Kruit: “Het is al met al een vervelende zaak. Zeker als de berichtgeving in de media negatief is. Het blijft echter een kwestie van vertrouwen. Dat is er echter binnen LDV wel. Kijk bijvoorbeeld naar steun die het MBO team heeft van de arbeiders in Birmingham en op het vaste land. Iedereen heeft een 10 procent salarisverlaging geaccepteerd vanaf 6 april as. Ook de eventuele bonussen over 2008 en 2009 worden niet uitgekeerd. Door deze verlaging worden de loonkosten in ieder geval behoorlijk gedrukt en worden de kosten verlaagd. Ook dit is een troef t.o.v. de Britse regering. Geen overbruggingskrediet geven simpelweg om het feit dat LDV in feite geen Britse onderneming is ( Jaguar en Landrover, eigendom van het Indiase TATA hebben wel hun steun gehad, simpelweg omdat India lid is van het Gemene Best) is te makkelijk. 800 werknemers op straat ( + zo’n 4000 werknemers van toeleveringsbedrijven) is ook voor de Britse regering een grote kostenpost. De kosten hiervan zijn vele malen hoger als het overbruggingskrediet wat LDV gevraagd heeft.”