Nieuws

Leasing & Finance

Wat is leasing en welke leasevormen zijn er?

Leasen is voor bedrijven een manier om het gebruik van bijvoorbeeld bestelauto’s te financieren, zonder  investeringen te doen. De meest gebruikelijke objecten van leasing zijn auto’s, machines en computermaterieel. De overdracht van gebruiksrechten staat centraal in leasing. Welke leasevormen en -mogelijkheden zijn er voor bestelauto’s? Wat is het verschil tussen financiële en operationele lease? Zijn er andere mogelijkheden dan lease? Hoe zit het met bijtelling en welke afspraken met mijn werknemers moet ik vastleggen? Tot slot nog enkele nuttige tips.

 

Financiële lease

Financiële lease is een financieringsvorm waarbij de auto, als economisch eigendom, bij uw bedrijf op de balans komt te staan. U betaalt de BTW van het aankoopbedrag. De opbrengst van een eventuele ingeruilde auto verlaagt het te lenen bedrag en kan dus leiden tot lagere maandlasten.
De auto dient als onderpand voor de lease-overeenkomst. Na betaling van de laatste leasetermijn wordt de leasenemer volledig eigenaar van de auto. De leasenemer heeft BTW betaald, dus de leasetermijnen zijn vrij van BTW.
Bij de meeste leasemaatschappijen is het mogelijk om zaken als verzekering, reparatie, onderhoud en vervangend vervoer in het contract op te nemen.
Het voordeel van deze leasevorm is dat de ondernemer bij het leasen van bestelauto’s mogelijk recht heeft op investeringsaftrek. 

Operationele lease

Bij operationele lease neemt de leasemaatschappij alle financiële en operationele zorgen over voor een vast bedrag per maand. De leasenemer ontvangt van het leasebedrijf periodiek managementinformatie, via papier dan wel digitaal.
Bij operationale lease zijn meestal de volgende componenten inbegrepen: verzekering, (WA en casco), ongevallenverzekering voor inzittenden, meeverzekeren van prive-accessoires, bonus/malus systeem voor schadevrij, motorrijtuigenbelasting, afschrijving en rente, administratiekosten, onderhoud, banden en reparaties, vervangende auto in binnen- en buitenland, pechservice en brandstofpas. In toenemende mate is het mogelijk om ook de montage van winterbanden in het contract op te nemen.
Daarnaast bieden veel leasemaatschappijen online of gedrukte informatie over zaken als autonieuws, fiscale aangelegenheden en ander relevant nieuws.

Extra mogelijkheden

Als een bedrijf nog niet leaset maar daar wel mee wil beginnen bieden de meeste leasemaatschappijen de mogelijkheid het bestaande wagenpark over te nemen ofwel sale- en leaseback. De auto’s worden dan meestal overgenomen tegen de boekwaarde of een door het bedrijf zelf vastgesteld bedrag. Vervolgens worden de auto’s aan het betreffende bedrijf teruggeleaset. Leasemaatschappijen kunnen de oudere auto’s ook verkopen zodat de leasenemer direct nieuwe auto’s kan leasen.
Voordeel van sale- en leaseback is dat het op die manier verkregen geld kan worden aangewend voor de financiering van de primaire bedrijfsactiviteiten.
Een andere optie die veel leasemaatschappijen aanbieden zijn zogenaamde beheercontracten. Vaak gaat het dan om grotere wagenperken waarbij de leasemaatschappij de operationele taken overneemt maar het bedrijf zelf de auto’s financiert.

Bijtelling

Lease of niet, in alle gevallen heeft elk bedrijf te maken met de fiscus. Recent zijn de percentages voor bijtelling veranderd:

14% bijtelling:

  • Voor benzineauto’ s met een uitlaatgas emissie van minder dan 110 gram Co2 per km geldt een bijtellingspercentage van 14%.
  • Voor dieselmotoren ligt die waarde op 95 gram per km.

20% bijtelling (vanaf 2009):

  • Voor benzineauto’ s met een uitlaatgasemissie tussen 111 en 140 gram Co2 per km geldt een bijtellingspercentage van 20%.
  • Voor dieselmotoren ligt dit getal tussen 96 en 116 gram per km.

25% bijtelling:

  • Voor benzineauto’ s met een emissie vanaf 141 gram Co2 per km geldt een bijtellingspercentage van 25%.
  • Voor diesels ligt deze grens vanaf 117 gram per km

Autoregelingen

Lease of niet, het is essentieel om met de werknemers afspraken te maken over gebruik van een zakenauto. Een goede autoregeling kent twee delen:

  • de algemene regeling waarin onder andere wordt omschreven wie recht heeft op een auto van de zaak, indeling per functieschaal en auto-categorie. In die regeling wordt ook vastgelegd hoe het zit met de eigen bijdrage, de aanschaf van de auto en misbruik.
  • Het tweede deel van een autoregeling is de gebruikersovereenkomst die gericht is op de specifieke werknemer en diens auto en waarin dus de individuele afspraken vastliggen. Veel leasemaatschappijen beschikken over modellen of voorbeelden hiervoor.

Tips

Steeds meer bedrijven maken bij het onderhandelen met leasemaatschappijen gebruik van de diensten van lease adviseurs en bureaus die zich daarin hebben gespecialiseerd. Vaak worden die bureau;s bemand door mensen die zelf bij een leasemaatschappij hebben gewerkt die dus alle valkuilen kennen. Zulke consultants kunnen worden ingeschakeld als het gaat om nieuwe leasecontracten maar ze kunnen ook nuttig zijn bij het doorlichten en eventueel open breken van bestaande contracten of bij contract vernieuwing.
 

De volgende bureau’s hebben op dit gebied hun sporen verdiend:

Fleetsupport in Arnhem
AdView in Harmelen
Roigroep in Naarden
FleetKnowledge uit Driebergen

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.