Nieuws

Het verkoopaandeel van bestelauto’s dat op alternatieve brandstoffen rijdt is vorig jaar toegenomen van 5,3 tot 6,9 procent. In totaal ging het om 4.754 voertuigen, waarvan 3.175 exemplaren een volledig elektrische aandrijving hadden. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met 2020, zo blijkt uit cijfers van RAI Vereniging.

Het aantal registraties van bestelauto’s nam in 2021 toe met 13,3 procent tot 68.430 eenheden. De gemiddelde netto catalogusprijs kwam uit op 31.767 euro (+3 procent).

De meeste nieuwe bestelauto’s die in Nederland worden verkocht vallen in het segment van de zogenaamde small vans. Dit segment  vertegenwoordigt ongeveer 40 procent van de registraties en bestaat uit middelgrote bestelauto’s met een gewicht tussen de 2,5 en 3 ton GVW.

Het marktaandeel van de small vans is het afgelopen decennium geleidelijk gestegen van 33 procent in 2010 tot 41 procent vorig jaar. De meest verkochte auto in dit segment is de Volkswagen Transporter (4.644) gevolgd door de Ford Transit Custom (4.109).

Het marktaandeel van de kleine bestelwagens, de city vans, neemt de laatste jaren af, ten faveure van  het aandeel zware bestelwagens (large vans in de klasse 3 tot 3,5 ton GVW).  In de Top 10 van meest verkochte modellen in deze categorie veranderde er in 2021 niets ten opzichte van 2020, behalve dat de Renault Master en Volkswagen Crafter van plaats twee en drie wisselden. De Volkswagen Caddy en de Peugeot Partner zijn de meest verkochte modellen bij de city vans.

Bron: RAI Vereniging


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.