Nieuws

Maxi tractie met Caddy4Motion

Wie voor zijn werk regelmatig van de gebaande paden af moet, heeft veel aan een bestelauto met vierwielaandrijving. Volkswagen biedt met de nieuwe Caddy 4Motion een hele aardige optie. Op wat voor ondergrond je ook rijdt met deze auto, tractie is er altijd, zo blijkt uit een eerste rit.

Onverhard terrein, modder, ijs, sneeuw. Wil iedereen die regelmatig op deze ondergronden rijdt even zijn vinger opsteken? Juist, dat zijn dus niet zo veel vingers. De Caddy 4Motion is dan wel een nieuwe loot aan de stam van Volkswagen Bedrijfswagens, maar een bestseller zal het niet worden. “Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Rijkswaterstaat, bouwbedrijven, reddingsdiensten, waterschap, defensie, energiebedrijven, agrarisch onderhoud, mollenvangers, loonbedrijven, sociale werkplaatsen en groenvoorzieningen”, somt Volkswagen het beoogde rijtje klanten op. Indrukwekkend potentieel dus, maar geen torenhoge verkoopcijfers.

Die kant op
Dat zal de eigenaar van een Caddy 4Motion worst zijn, die is vooral benieuwd naar de rij-eigenschappen van zijn vierwielaangedreven Caddy. Daar kunnen we kort over zijn: prima. Bestelauto reed de Caddy4Motion in Oostenrijk zowel over steile asfaltweggetjes met een fiks hellingspercentage als over ijs en sneeuw. Grip vonden we op alle terreinen voldoende om telkens weer de gewenste richting op te gaan.

Haldex
De Caddy4Motion heeft een (semi-)permanente vierwielaandrijving. Deze is het grootste deel van de tijd (gemiddeld 98 procent) actief en schakelt zichzelf op lange rechte stukken uit om brandstof te besparen. De krachtverdeling wordt daarbij automatisch geregeld door een Haldex-koppeling. Dit systeem werkt met een lamellenkoppeling, die door een hydraulisch systeem wordt geregeld. De computer die de permanente vierwielaandrijving onder controle houdt, ontvangt signalen over de rijomstandigheden en verder onder meer over het motortoerental en de snelheid van elk wiel. De Caddy4Motion heeft dus altijd maximale grip.

Hill-Hold
In de bergen merkten we overigens ook dat de standaard gemonteerde 1.9 TDI motor, met een maximumvermogen van 77 kW, prima zijn mannetje staat. De motor heeft een koppel van 250 Nm en voldoet aan Euro 4. Volkswagen monteert tegenwoordig op al haar bestelauto’s een roetfilter, dus ook dat is aanwezig op de Caddy4Motion, net als een handgeschakelde zesversnellingsbak. Wie even stopt op een helling, merkt dat de Caddy4Motion standaard een voetrem met de Hill-Hold functie heeft.

IJs
Tijdens een stevig rondje stoeien op een aangename Oostenrijkse ijs- en sneeuwvlakte kwam het echte voordeel van de Caddy4Motion naar voren: altijd grip. Nooit verloren we de controle over de auto, wat natuurlijk ook op het conto komt van het standaard ESP. Wie dat uitzet kan trouwens nog meer spelen met de Caddy, maar voor de veiligheid moet je ESP gewoon aan laten staan.

The only one
Dat de bestuurder van een Caddy4Motion altijd vier draaiende wielen tot zijn beschikking heeft is fraai, maar natuurlijk niet het enige voordeel van deze nieuwe Volkswagen. Hij is en blijft ook een prima bestelauto, waar volksstammen hun transportbehoefte mee vervullen. Zijn laadvolume van 3,2 kubieke meter is nog steeds een van de ruimste in dit segment. Wie kijkt naar de concurrentie kan trouwens nog een opmerkelijk pluspunt van de Caddy optekenen: de Caddy4Motion is de enige auto in het A-segment der bestelauto’s met 4WD.

De Volkswagen Caddy4Motion is vanaf nu verkrijgbaar voor prijzen vanaf 17.280 euro, bij de dealers van Volkswagen Bedrijfswagens.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.