Nieuws

De CVO Barometer 2018 laat een significante stijging zien van het aantal fleetmanagers dat telematica inzet ter bevordering van de veiligheid van zijn berijders. In 2017 gaf 15 procent van de fleetmanagers aan telematica voor dat doel in te zetten. In 2018 is dit percentage gestegen naar 36 procent, een ruime verdubbeling.

Dit en meer blijkt uit de jaarlijkse Barometer, het rapport van het grootschalig Europees onderzoek van het Corporate Vehicle Observatory (CVO) naar trends op het gebied van zakelijke mobiliteit, opgericht door leasemaatschappij Arval. Arjos Bot, Head of CVO Nederland: “Bij steeds meer wagenparkbeheerders staat veiligheid hoog op de agenda. Zij willen het tij van het toenemend aantal verkeersdoden en zwaargewonden keren. Terecht, want naast het emotionele leed van alle betrokken partijen dat soms niet te overzien is, kost een ongeval werkgevers veel geld. Niet alleen de directe, maar ook de indirecte schade, doordat een medewerker bijvoorbeeld een periode niet op volledige capaciteit werkt. Alles bij elkaar opgeteld kan het behoorlijk in de papieren lopen.

“Inzicht in rijgedrag is de eerste stap naar berijderbeïnvloeding, wat leidt tot veiliger weggebruik”, vervolgt Bot. “Telematicaoplossingen geven dat inzicht.” Naast telematica zetten Nederlandse wagenparkbeheerders andere middelen in om veiligheid op de weg te bevorderen, Arjos Bot: “Ook e-learning (14 procent) en het blokkeren van de smartphone (21 procent) zijn in toenemende mate onderdeel van het mobiliteitsbeleid.” Ook hier zien wij dat bedrijven met grote wagenparken vooroplopen. “Logisch, want zij werken over het algemeen beleidsmatiger. Hopelijk volgt de rest van Nederland snel!”

Met 28 procent pakken Nederlandse fleetmanagers weer de koppositie in Europa (gemiddeld 19 procent), als het gaat over gebruik van telematica. Er is vooral een toename te zien bij middelgrote en grote bedrijven. Van de managers van zeer grote wagenparken zet zelfs 58 procent telematica in. Dat is 7 procent meer dan vorig jaar. De grootste groei is te vinden bij middelgrote vloot: van 27 procent in 2017 naar 46 procent dit jaar.

Lokaliseren van voertuigen en optimaliseren van ritten zijn net als vorig jaar de belangrijkste redenen, ongeacht de bedrijfsgrootte.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.