Nieuws

Mercedes-Benz presenteert VAN.EA platform

In een uitgebreide presentatie heeft Mercedes-Benz het VAN.EA platform gepresenteerd, een modulair platform dat dient als basis voor alle middelgrote en grote Mercedes-Benz bestelauto’s vanaf 2026. Het Duitse merk laat ook een glimp zien van de nieuwe Vito en V-Klasse, die komende zomer een facelift krijgen.

VAN.EA betekent veel voor Mercedes-Benz. Het is de basis voor een toekomst waarin alle bestelauto’s van het merk alleen nog maar elektrisch zijn. Mercedes-Benz Vans streeft naar een EV-aandeel tot 20 procent in 2026 en meer dan 50 procent in 2030. Met de toepassing van VAN.EA wil Mercedes het aantal varianten in het portfolio met meer dan 50 procent te verminderen in vergelijking met de huidige bestelwagens met verbrandingsmotor (ICE), terwijl de klanten in dezelfde gebruikssituaties kunnen voorzien.

VAN.EA bestaat uit drie modules, die we al een keer zagen bij de presentatie van de volgende generatie eSprinter. De voorste module bestaat uit de elektrische aandrijflijn en de vooras. De module is hetzelfde in alle VAN.EA-varianten, in een geoptimaliseerde strategie van gemeenschappelijke onderdelen. De voor de klant relevante differentiatie vindt plaats in de twee andere modules. De middelste module schaalt de lengte van het voertuig. Hier wordt ook de gestandaardiseerde batterijhouder geplaatst. In de koffer worden hoogspanningsaccu’s met verschillende capaciteiten geïnstalleerd. De achterste module zal beschikbaar zijn in twee versies: Met een elektromotor voor de vierwielaangedreven varianten van VAN.EA en zonder elektromotor voor de voorwielaangedreven varianten. Op basis van deze drie modules maakt VAN.EA een duidelijk onderscheid mogelijk tussen particulier en commercieel gebruikte bestelwagens en zorgt het voor maximale synergieën.

VAN.EA-C staat voor premium bestelwagens in het middelgrote en grote segment. Het is volgens Mercedes de ideale basis voor klanten die waarde hechten aan functionaliteit, reikwijdte, laadvermogen en laadruimte. Dankzij het modulaire en schaalbare ontwerp is de architectuur op maat gemaakt voor verschillende configuraties en upfitter-oplossingen: Van koeriers-, expres- en pakketvoertuigen (CEP) tot ambulances of eGrocery-wagens, van gemeentewagens of flatbeds tot hefplatforms of recreatievoertuigen (RV), bijna alles is denkbaar.

In 2023 biedt Mercedes-Benz Vans volledig elektrische varianten in elk segment, van kleine over middelgrote tot grote bestelwagens.  Met VAN.EA implementeert Mercedes-Benz Vans de volgende fase in haar elektrificatiestrategie. Vanaf 2026 zullen alle middelgrote en grote bestelwagens op basis van de nieuwe modulaire architectuur uitsluitend elektrisch zijn. Mercedes-Benz Vans heeft een marktaandeel van meer dan 20 procent in Europa in 2022 voor elektrische grote en middelgrote bestelwagens. Er zijn al meer dan 40.000 eVans verkocht en Mercedes-Benz Vans mikt op verdere sterke groei in het elektrische segment.

Mercedes-Benz geeft ook al een teaser weg van de nieuwe middelgrote bestelauto uit het productgamma, die als Vito, eVito, V-Klasse en EQV door het leven gaat. Komende zomer krijgt dit model een fikse update, met een vernieuwd exterieur, interieur en diverse opties als het gaat om comfort en functionaliteit, zoals de nieuwste generatie van het MBUX infotainmentsysteem.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.