Nieuws

Met de MIA\Vamil regeling kunnen ondernemers fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfs­middelen. Zoals de elektrische bakfiets, en dat is in 2022 dan ook fors meer gedaan dan in de voorgaande jaren. Dat meldt de RAI Vereniging.

Waren er in 2021 nog 370 aanmeldingen voor de regeling, in 2022 waren het er maar liefst 1.063 (+187 procent) voor in totaal 1.424 bakfietsen. Dat levert de 1.063 aanmelders met een totaal gemeld investeringsbedrag van 7.950.151 euro (+299 procent) een netto fiscaal voordeel op van  724.485 euro (+368 procent). Een snelle rekensom geeft een gemiddeld netto fiscaal voordeel van ruim 500 euro per bakfiets en dat is de moeite waard, zegt RAI Vereniging.

Fiscaal voordeel

Met de regelingen profiteren ondernemers van een extra investeringsaftrek (MIA) en een vrije afschrijving (Vamil) en dat levert een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Uitvoerings­organisatie RVO publiceert jaarlijks de zogenaamde Milieulijst met milieuvriendelijke bedrijfs­middelen waarbij voor de fiets­industrie de elektrische bakfiets en de speed-pedelec op de lijst staan. Ook staan er andere mobiliteits­middelen op zoals de elektrische bestel­wagens, bussen en motorfietsen waarbij in 2022 de bestel­wagen de uitschieter was als het gaat om het aantal aanvragen.

Succes

Er is (los van Covid-effecten) geen duidelijk aanwijsbare reden voor het succes van de elektrische bakfietsen. In totaal zijn er in 2022 42 procent minder aanvragen gedaan voor de regelingen, maar onder andere door gestegen grondstofprijzen kwam het totale investeringsbedrag van bijna 4 miljard hoger uit dan in 2021 en verdubbelde het totale netto fiscale voordeel van 119 miljoen euro in 2021 naar 229 miljoen euro in 2022.

Het lijkt dus de moeite waard om klanten te wijzen op de fiscale voordelen van de regelingen. Ook is het de moeite waard om niet-gangbare milieuvriendelijke bedrijfs­middelen aan te melden. RAI Vereniging gaat de komende maanden weer om de tafel met RVO en brengt graag nieuwe, innovatieve producten onder de aandacht.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.