Nieuws

APK-bedrijven controleren dieselvoertuigen vanaf 1 januari 2023 ook op de aanwezigheid en de werking van een roetfilter tijdens de APK. Dit geldt ook voor Euro 6-voertuigen.

Met de nieuwe APK-test voor controle van roetfilters wil de overheid het wagenpark in ons land schoner maken. De controle vindt plaats aan de hand van een meting met een deeltjesteller. De eisen waaraan de roetfilter moet voldoen, staan in de Regeling Voertuigen.

Handelen vóór de APK-vervaldatum

Als een roetfilter ontbreekt, defect is of niet meer aan de eisen voldoet, is dat een reden om het voertuig af te keuren. De roetfilter moet je in dat geval laten plaatsen of vervangen vóórdat de APK-datum vervalt. Anders mag het voertuig niet meer de weg op.

Roetfilter afmelden

De eigenaar van het voertuig kan de roetfiltergegevens in sommige gevallen laten verwijderen uit het kentekenregister bij de RDW. Het voertuig kan dan niet meer vanwege de roetfilter worden afgekeurd bij de APK.

Door het verwijderen van de roetfiltergegevens gaat de motorrijtuigenbelasting wel omhoog en krijgt het voertuig mogelijk een ongunstigere emissieklasse. Hierdoor kan het gebeuren dat het voertuig ineens niet meer in een milieuzone mag rijden. Via de RDW-kentekencheck kun je controleren of de roetfilter wordt getest bij een APK-keuring.


1 reactie op “Ontbrekende of defecte roetfilter reden voor afkeuring

  1. Mark de Leen schreef:

    Goed om dit van te voren te weten, ik zal mijn roetfilter meteen laten verangen, dan zal alles op orde zijn. Zeker bedankt voor de info, anders zou ik misschien afgekeurd zijn op mijn APK onderhoud. Dan zal ik hierna de afspraak voor de APK keuring inplannen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.