Nieuws

SEBA-regeling vervalt per 2025

Wie een elektrische bestelauto wil aanschaffen en daarvoor subsidie wil aanvragen, kan dat ten laatste doen in 2024. Vanaf 2025 zal er geen Subsidieregeling Emissieloze BedrijfsAuto’s (SEBA) meer zijn.

Dat schrijft demissionair staatssecretaris Heijnen aan de Tweede Kamer. Zoals bekend vervalt vanaf 1 januari 2025 de BPM-vrijstelling voor ondernemers van fossiele bestelauto’s. Volgens de staatssecretaris komen de aanschafkosten van een fossiele bestelauto erg dichtbij of zelfs boven die van een elektrische bestelauto te liggen.

Vivianne Heijnen, demissionair staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

“Daarnaast is onlangs de Algemene Groeps Vrijstellings Verordening (AGVV) gepubliceerd waarin besloten is om de subsidiepercentages voor grote ondernemingen te verlagen van 40 naar 30 procent. Deze twee ontwikkelingen samen zorgen ervoor dat het subsidiëren van bestelauto’s en dus voortzetten van de Subsidieregeling Emissieloze BedrijfsAuto’s (SEBA) vanaf 2025 niet meer realistisch blijkt. Zodoende zullen in 2024 voor de laatste keer de subsidies voor bestelauto’s beschikbaar gesteld worden. Hierin zal het lager toegestane subsidiepercentage reeds verwerkt worden. De SEBA voor 2023 is op het moment van schrijven (half juli) voor ongeveer 85 procent uitgeput”, schrijft de staatssecretaris. Bij een meting eind augustus was er nog iets meer dan een miljoen euro subsidie beschikbaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.