Nieuws

Een slachthuis van Vion Food Group in Apeldoorn is woensdag door de politie gesloten nadat bleek dat hygiëneregels rond COVID-19 niet werden nageleefd. Zo arriveerden er 18 busjes vol medewerkers bij de vestiging van Vion in Apeldoorn.

UPDATE – Inmiddels heeft Vion een nieuw vervoersplan aangekondigd met touringcars.

Dat melden diverse bronnen. Minister Schouten van Landbouw waarschuwde al eerder dat de slachterijen hun zaken in orde moeten hebben als het gaat om veiligheid rond het Coronavirus. Ook het vervoer van medewerkers naar de slachterijen toe valt daar onder.

Het komt in Nederland overigens veel vaker voor dat migrantenwerkers, waar het ook in dit geval om gaat, met veel tegelijk in een busje van het uitzendbureau naar het werk worden gebracht.

Bouwend Nederland liet eerder dit voorjaar al een bericht uitgaan waaruit blijkt dat er twee mensen in een bestelauto mogen zitten.

UPDATE – Vion geeft gehoor aan oproep voorzitter Veiligheidsregio

Vion Food Group heeft aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland laten weten gehoor te geven aan zijn oproep voor de naleving van de 1,5 meter afstandsmaatregelen van het RIVM, ook ten aanzien van personenvervoer. Deze maatregelen worden deze avond nog aan alle medewerkers doorgegeven. Uitzendbureaus en chauffeurs ontvangen een instructie voor transportgebruik in lijn met de oproep van de Veiligheidsregio’s.

Na het gesprek met Minister Schouten van Landbouw van gisteren einde dag, is het speciale Vion team voor de leefomgeving en transport van medewerkers aan de slag gegaan met het concreet invulling geven aan de aangescherpte maatregelen die door Vion en de sector waren voorgelegd. Binnen 24 uur is dit team er in geslaagd om meer dan 50 touringcars vanaf donderdag dagelijks van en naar het werk te vervoeren. Aanvullende instructies op de geldende hygiëne- en 1,5 meter afstandsmaatregelen van het RIVM voor de 5600 medewerkers van Vion zijn:

Ondanks de verantwoordelijkheid van de betreffende flex-bureaus, instrueert Vion deze bureaus scherp op de correcte uitvoering.

Inzet van meer dan 50 touringcars om iedereen goed op het werk te krijgen. Tot 1 juni geldig voor 13 personen per 50 persoons-touringcar. Vanaf 1 juni verhoogt dit aantal naar 30 per bus, conform de RIVM-regelgeving.

Verplicht gebruik van mondkapjes tijdens woon-werk verkeer in personenbus of touringcar.

Ronald Lotgerink, CEO Vion Food Group: “De oproep van de Veiligheidsregio is helder. Wij hebben in februari, in maart en in mei steeds maatregelen genomen. RIVM, GGD en Inspectie SZW hebben hier op toegezien. Zo ook op het gebied van transport. Maandag kondigden wij extra acties aan. Daar is non-stop aan gewerkt om die uit te kunnen voeren. Vandaag heeft de politie proces-verbaal opgemaakt. De overtredingen betreffen voornamelijk de definitie van ‘huishouden’ binnen de geldende afspraken van transport. Wij meenden ook dat onze medewerkers die samenleefden in dezelfde woning tot een huishouden behoorden. Dat blijkt in strijd met de RIVM-restricties volgens de politie van Apeldoorn. We begrijpen de positie van de Veiligheidsregio’s. En wij gaan gehoor geven aan hun oproep. Dat is onze verantwoordelijkheid. Wij instrueren onze medewerkers, uitzendbureaus en chauffeurs. En wij verwachten dat iedere onduidelijkheid over transport hiermee is weggenomen. Het betreft hier duizenden medewerkers en tientallen transportbewegingen. 100% garantie op een foutloze start morgen bestaat niet. Maar wij tolereren geen marchanderen met de afspraken die wij maken.”

Andere uitzendbureaus namen tijdig maatregelen om veilig personeel te vervoeren, liet Omroep Gelderland al in april zien.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.