Nieuws

Stellantis heeft maandag Pro One gelanceerd, haar nieuwe label voor bestelauto’s en alles wat daarbij komt kijken. Met een heuse 360 graden benadering wil Stellantis bedrijven helpen bij de optimale inzet van hun bestelauto’s. Tegelijk vernieuwt Stellantis haar totale bestelauto-aanbod en maakt het plannen bekend voor nog veel meer nieuws.

De tijd dat je een bestelauto kocht en bij aflevering alleen de sleutels kreeg is geschiedenis. Steeds meer bestelautofabrikanten bieden een totaalpakket, om klanten optimaal fleetmanagement en uptime te bieden, maar zeker ook om ze te helpen bij de elektrificatie van de vloot (of wellicht enkele bestelauto). We zagen dat eerder al bij Ford Pro en Renault Trucks. En nu is Stellantis er met Pro One. De 360 approach omvat vijf pilaren: product (de bestelauto’s), zero emission, connectivity, customer experience en ombouw/upfit.

Kracht

Dat alles moet de ondernemer helpen om meer efficiency en productiviteit te behalen in veranderende tijden. “”We lanceren Pro One om ons onbetwistbare leiderschap op het gebied van bedrijfsvoertuigen te versterken met het concept – zes merken, één kracht – aangezien deze business goed is voor een derde van de netto-inkomsten van Stellantis”, zegt Jean-Philippe Imparato, hoofd van de business unit bedrijfsvoertuigen van Stellantis. “Nu de verwachtingen van klanten complexer en diverser worden, zijn wij er om elke specifieke behoefte aan te pakken met een specifieke oplossing. Het is onze missie om zij aan zij te staan met onze klanten over de hele wereld en de producten en diensten te leveren die hen helpen zich te ontwikkelen.”

LED

Tegelijk met de lancering van Pro One vernieuwt Stellantis vrijwel haar gehele bestelauto-aanbod. De vijf merken (Citroën, Fiat, Opel, Peugeot, Vauxhall) krijgen voor hun bestelauto’s in zowel het kleine segment, het middensegment en het hoge segment allemaal een vernieuwd front met aandacht voor een eigen karakter. LED-verlichting is vanaf nu standaard op alle modellen van Stellantis. We kunnen daar veel over gaan zeggen, maar de foto’s op deze pagina’s zeggen wat dat betreft eigenlijk alles.

Een van de pilaren die in het oog springt is zero-emission. Zeer belangrijk in deze tijden, en Stellantis pakt ‘m aan door de elektrische aandrijflijn van al haar bestelauto’s te vernieuwen. De tweede generatie BEV-bestelauto’s van Stellantis geeft de compacte vans (Berlingo, Partner, Doblò, Combo) een grotere range tot 330 km. In de middenklasse (Jumpy, Scudo, Expert, Vivaro) zijn er batterijpakketten van 50 of 75 kWh en ranges tot 350 km. In de grote klasse (Ducato, Boxer, Jumper, Movano) is een batterijpakket van 100 kWh beschikbaar, met een actieradius die oploopt tot 420 km. Snelladen kan tot 150 kW en dan zitten de batterijen tot 80 procent weer in minder dan een uurtje vol. Nieuw bij de elektrische bestelauto’s van Stellantis is dat regeneren nu mogelijk is met flippers achter het stuur. Daarmee is met een beetje gevoel one-pedal te rijden. De compacte vans krijgen een warmtepomp standaard. Fraai is ook een 400 volt e-Power Take Off (ePTO). Daarmee kan op kunnen de bestelauto’s van Stellantis prima worden omgebouwd voor tal van functies. De ePTO haalt zijn stroom uit de geïnstalleerde tractiebatterij in plaats van dat er een aparte stroombron nodig is.

Waterstof

Stellantis had al de waterstofbusjes in het middensegment. Die krijgen een verbeterde aandrijflijn, met een actieradius van 400 km. Dat gebeurt volgend jaar, en dan krijgen ook de grote bestellers van Stellantis een aandrijflijn met waterstoftanks en brandstofcel. Die moet een actieradius tot 500 km opleveren. Voordeel van waterstof: je kunt met een paar minuten tanken weer voor de volle actieradius vooruit.

2024 wordt een jaar dat er met veel interesse naar dieselbusjes wordt gekeken en Stellantis grijpt die mogelijkheid aan om de dieselmotoren van de Jumper, Boxer, Ducato en Movano een update te geven. Er is een nieuwe 2.2 dieselmotor, goed voor Euro6e, en verkrijgbaar in 120, 140 en 180 pk. Er is een nieuwe 6 gangs handgeschakelde versnellingsbak en een nieuwe 8 traps automaat is verkrijgbaar voor de 140 en 180 pk versies.

Retrofit

Het is natuurlijk goed mogelijk dat bestelautobezitters de overstap naar elektrisch moeilijk vinden. Het is duur, en misschien wil je geen afscheid nemen van de huidige auto. Stellantis biedt daarom in samenwerking met Qinomic een retrofit-optie. Daarmee kun je van je dieselbus een elektrisch aangedreven bestelauto maken. De kosten daarvan bedragen circa 50.000 euro. “Dat is veel geld”, geeft hoofd productmanager Luca Marengo van Stellantis toe. “Maar als het betekent dat je door kunt blijven rijden met een bestelauto met een waardevolle inrichting, is het goedkoper dan een nieuwe elektrische besteller kopen en die opnieuw in te richten. We proberen mee te denken met de klant.”

We kunnen kort rijden in de nieuwe bestellers van Stellantis en kunnen dan ook kennismaken met nieuwe features in het interieur. Zo zien we bij een rit in de nieuwe E-Ducato een volledig digitaal instrumentendisplay, en een 10 inch groot centraal geplaatst touchscreen scherm. Dat verrast door zijn fijne indeling en bediening. Om de traploze transmissie te bedienen is er nu een draaiknop in het dashboard aangebracht. Alle nieuwe Stellantis bestellers hebben nu uitgebreide ADAS-systemen. Standaard is ook connectivity. Met deze tools kun je slim fleetmanagement plegen en je bestelauto optimaal inzetten. Andersom kan Stellantis de auto over-the-air voorzien van software-updates.

Spiegel

We zien dat ook terug in een rit met de Vivaro-e, in dit geval de Vauxhall-versie. Daar zien we een iets minder groot scherm dan bij de E-Ducato, maar het is wel full colour, touch screen en voorzien van veel informatie over het stroombeheer van de auto. De laatste rit doen we met de Citroën Ë-Berlingo. Ook die heeft dus een grotere range gekregen en lichte aanpassingen in het interieur. Fraai is de verbeterde zichtbaarheid, met onder meer de digitale binnenspiegel. Die biedt met camera’s niet alleen goed zicht achter de auto, maar ook in de dodehoek. Dat is fijn in de stad.

Ombouw

Terug van het testcircuit van Balocco zien we ook bijzonder veel ombouwversies van de verschillende Stellantis bestellers staan. Het is goed om te weten dat Stellantis een nieuw digitaal ecosysteem voor ombouwers en upfitters introduceert om de doorlooptijd te verkorten. Ook zien we nog diverse RAM pick-ups staan, want ook die vallen onder Stellantis. Nou lijken die grote vervuilende trucks misschien niet meer van deze tijd, maar RAM gaat met zijn tijd mee want in de komende twee jaar worden er vier elektrische pick-ups geïntroduceerd voor de Noord-Amerikaanse markt, met onder meer de RAM 1500 REV in 2024 en ook een waterstofoplossing komt eraan. De nieuwe RAM ProMaster EV, gebaseerd op de grote Stellantis besteller, komt in 2024 op de markt.

“De vernieuwing van het volledige gamma bestelwagens van Stellantis, gebaseerd op elektrische versies van de tweede generatie, samen met de elektrificatie van vier pick-ups vanaf 2024, vormen de kern van het ‘Pro One’-project dat gebaseerd is op een klantgerichte 360-gradenbenadering en de ambitie om ons internationaal leiderschap in bedrijfsvoertuigen te versterken”, aldus Xavier Peugeot, Senior Vice President van de business unit bedrijfsvoertuigen van Stellantis.

Eén ding zit ons nog niet helemaal lekker na de presentatie van de nieuwe modellen van Stellantis: we zagen 15 nieuwe modellen, maar eigenlijk waren het er maar 3. Want elk nieuw model is er van vijf verschillende merken. Is dat geen overkill en: ziet de klant het verschil nog wel tussen al die ‘dezelfde’ bestelauto’s? Zou het niet slimmer zijn een paar merken of modellen te schrappen? Maar daar wil Jean-Philippe Imparato niets van weten. “Zeker niet. Stellantis is trots op haar merken en modellen. Ieder merk heeft zijn eigen groep trouwe klanten, die klanten houden weer van hun modellen, van hun eigen auto. Bovendien hebben ze een relatie, soms al jarenlang, met onze dealers. Die relaties, klant-auto en klant-dealer, dat kunnen we niet zomaar schrappen. Daar het mes in zetten, dat kan echt niet.”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.