Nieuws

Er moet een verificatiestandaard komen om de batterijcapaciteit van elektrische voertuigen vast te stellen. Dat zegt CAP, een Britse organisatie die de prijzen van occasions inzichtelijk maakt. Volgens CAP is een standaard nodig om consumenten vertrouwen te geven in tweedehands elektrische voertuigen.

“Een standaard om de batterijcapaciteit van elektrische voertuigen aan te kunnen geven is essentieel voor de occasionmarkt, want de capaciteit van batterijen neemt geleidelijk af gedurende de levensduur ervan”, aldus Ken Brown van CAP. “Op dit moment kunnen aspirant kopers van een tweedehands elektrisch of hybride voertuig op geen enkele manier weten hoe het staat met de capaciteit van de batterijen. Dat levert niet alleen problemen op voor consumenten, maar ook lease- en verhuurmaatschappijen.”

Brown gebruikt een voorbeeld van een tweedehands dieselauto om zijn pleidooi duidelijk te maken: “Stel je voor dat je een tweedehands bestelauto met dieselmotor hebt gekocht met een standaard dieseltank van 50 liter. Op weg naar je bedrijf stop je om te tanken en je krijgt er maar een paar liter in. Je kijkt op de brandstofmeter in de auto en die staat op ‘vol’. Mooi, blijkbaar heb je een auto gekocht met een bijna volle tank. Glimlachend rij je verder, maar 50 km verderop sta je langs de kant van de weg met een lege tank. Dan blijkt dat de tank van 50 liter in de praktijk maar gevuld kan worden met 10 liter. Dat is precies wat je kan gebeuren als je een tweedehands elektrische auto koopt die allang niet meer de batterijcapaciteit heeft van een nieuw exemplaar. Het metertje kan dan wel zeggen ‘fully charged’, maar hoe vol is vol?”

Het probleem wordt volgens Brown nog complexer doordat vervangende batterijen vaak erg duur zijn en de aanschaf van de bestelauto zelf mogelijk overstijgen. “Een algemeen geaccepteerde verificatiemethode om de capaciteit van batterijen vast te stellen helpt de auto-industrie, autohandel en gebruikers. Een dergelijke methode is nodig, want de vraag naar emissie-arme of emissievrije voertuigen stijgt nog altijd sterk”, aldus Brown.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.