Nieuws

Caravanfabrikant Dethleffs heeft een test gedaan met de e-Home Coco, een caravan met een eigen elektrische aandrijving. Daardoor snoept de caravan geen actieradius meer af van de elektrische (bestel)auto die hem trekt. En dat gegeven opent perspectieven voor toepassing op bredere schaal.

De e-Home Coco is een conceptcaravan. Dethleffs heeft samen met moederbedrijf Hymer en ZF twee accupakketten van elk 40 kWh in de bodem van de e-Home Coco gebouwd. Op de enkele as zitten twee elektromotoren. Deze leveren onderweg 122 pk. Op de camping aangekomen kunnen de motoren elk wiel van de caravan afzonderlijk aandrijven waarmee de e-Home Coco met behulp van een app autonoom te besturen is.

In de test werd een Audi e-Tron Sportback gebruikt. Die vindt het erg prettig dat de 1800 kilo wegende e-Home Coco zelf helpt met rijden. De getrokken massa komt door de gecombineerde aandrijving uit op ongeveer 100 kilogram. De auto en caravan communiceren met elkaar over optrekken en remmen en kunnen de vereiste power daarom goed afstemmen. In de test reed de Audi met caravan zelfs verder dan de actieradius die geldt voor de auto alleen.

Hardop fantaserend lijkt ons een aanhanger met eigen e-aandrijving een uitkomst voor bedrijven die graag met een elektrische bestelauto willen rijden maar daar vanwege de beperkte actieradius met een zware aanhanger voorlopig nog van afzien.  


1 reactie op “VIDEO – Elektrische caravan smaakt naar meer

  1. Robert Daems schreef:

    Een accupakket wordt in capaciteit aangeduid in kWh – kilowattuur.
    kW is het vermogen.
    Analoog aan de traditionele auto: vergelijk kW met pk en kWh met liters in de tank.

    Verder een zeer interessante ontwikkeling. Ik begrijp ook niet waarom dit in trucks en opleggers nog niet wordt toegepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.