Nieuws

Uptime is zo langzamerhand een sleutelwoord in het beheer van bestelauto’s. Bestelbussen moeten maximaal inzetbaar en productief zijn. Met de connectiviteitssystemen van tegenwoordig is dat goed mogelijk, laat Ford zien met de introductie van FORDLiive.

Met FORDLiive kunnen Ford-klanten hun bestelauto’s op een nieuwe manier gebruiken en onderhouden, dankzij minder defecten, minder tijdrovende ritten naar de garage en snellere onderhoudsbeurten en reparaties. Ford verwacht dat met FORDLiive het niet inzetbaar zijn van bestelauto’s met zo’n 60 procent kan worden teruggebracht.

Het systeem verbindt de Ford bestelauto’s, het Transit Centrum dealernetwerk en de autofabrikant met elkaar. Het maakt gebruik van actuele voertuiggegevens om de productiviteit van alle auto’s in het wagenpark van klanten te optimaliseren. Er rijden al ongeveer een half miljoen verbonden Ford bestelauto’s op de Europese wegen. Naar verwachting zal dat stijgen naar ruim een miljoen tot halverwege 2022.

FORDLiive wordt gratis aangeboden via de FordPass Pro-app voor kleinere bedrijven en later via een speciale versie van Ford Telematics voor grotere wagenparken.

“Als voertuigen stilstaan, komt het werk van onze klanten stil te liggen”, zegt Hans Schep, General Manager, Commercial Vehicles, Ford Europa. “FORDLiive is het ideale hulpmiddel om de inzetbaarheid te optimaliseren, het combineert actuele informatie met onze expertise op het gebied van bestelauto’s. We blijven ons inzetten voor honderd procent productieve inzetbaarheid bij al onze klanten.”

Dat klinkt allemaal mooi, maar veel van Fords klanten zijn in de basis helemaal niet bezig met connectivity rond hun bestelauto. Is het niet een ver-van-mijn-bed show voor ondernemers als de bakker of de bloemenhandel? Volgens Usha Raghavachari, lab-director bij D-Ford, valt dat erg mee. “Ze willen kunnen vertrouwen op hun bestelauto, dus zijn updates over de technische staat ervan welkom. Met de melding die ze krijgen kunnen ze naar hun FORDLiive centra. Hoe connectivity werkt is misschien niet top-of-mind voor elke ondernemer, maar als men merkt dat het helpt om de business beter te laten draaien, is de acceptatie veel hoger.”

FORDLiive wordt in 2021 geleidelijk geïntroduceerd in de Europese markten; naar verwachting kunnen Nederlandse klanten begin 2022 gebruikmaken van FORDLiive Centra. Daarnaast blijft Ford werken aan meer mogelijkheden binnen FORDLiive en worden er na de lancering nieuwe services gefaseerd uitgebracht.

Om te garanderen dat voertuigen inzetbaar zijn wanneer dat nodig is, biedt FORDLiive de functie Smart Maintenance. Daarmee kan onderhoud worden ingepland wanneer dat het beste uitkomt. Ook ontvangen gebruikers een melding wanneer er actie kan worden ondernomen om een defect te voorkomen.

FORDLiive geeft klanten onderhoudsadviezen voor specifieke voertuigen op basis van analyses van actuele voertuiggegevens. Kleine bedrijven met niet meer dan vijf bestelauto’s ontvangen meldingen via de FordPass Pro-app. Managers van grotere wagenparken worden op de hoogte gehouden via een statusdashboard in een speciale versie van Ford Telematics.

De voertuiggegevens worden automatisch aangeleverd via het FordPass Connect-modem in de auto5, dat sinds halverwege 2019 standaard is ingebouwd in de Transit, Transit Custom, Transit Connect en Ranger. Op basis van de gegevens en inzichten van een toonaangevende Engelse pechhulpdienst, schatten technici van Ford dat zo’n dertig procent van de oproepen kan worden voorkomen als klanten actie ondernemen naar aanleiding van de onderhoudsmeldingen.

Smart Maintenance helpt niet alleen bij het plannen van onderhoud op het meest geschikte moment, maar helpt klanten ook met het in de gaten houden van de resterende levensduur van de olie, het AdBlue-peil en de bandspanning. Daarmee wordt onverwachte uitval van voertuigen voorkomen.

Smart Maintenance geeft eigenaren in duidelijke taal uitleg over de betekenis van waarschuwingslampjes en meldingen, laat zien wat de mogelijke gevolgen ervan zijn en biedt advies over het juiste onderhoud. Ook ontvangen eigenaren een melding als hun voertuig wordt teruggeroepen.

Ford Service Pro biedt een pakket aan speciale services voor eigenaren van commerciële wagenparken. Met nieuwe verbonden functies kunnen werkzaamheden worden gestroomlijnd en kan de duur van reparaties worden verkort.

Het Ford-netwerk van 800 Transit Centra in Europa (waarvan 22 in Nederland) kan dankzij Smart Diagnostics de gegevens van de afgelopen zestig dagen van een voertuig bekijken. Daarmee kan snel een diagnose worden gesteld en kunnen onderdelen proactief worden besteld, voordat een auto naar de garage komt. Doordat gegevens worden gedeeld, kunnen dealers hun klanten effectief adviseren over het gebruik van hun voertuig. Daarnaast kunnen onderhoudswerkzaamheden worden gecombineerd voor minder afspraken bij de garage en prioritering van dringende reparaties.

Wanneer langdurige stilstand onvermijdelijk is, kunnen Transit Centra dankzij inzicht in de specifieke behoeften van hun klanten snel een geschikt vervangend voertuig regelen, zodat hun werk niet stil komt te liggen.

Ook de connectiviteit van Ford-technici wordt verbeterd met FORDLiive. In pilotprojecten met VR-headsets worden zij virtueel naar een Transit Centrum gebracht, waar ze ingewikkelde problemen kunnen identificeren en oplossingen kunnen aandragen. Daarmee wordt aanzienlijk bespaard op reistijd en -kosten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.