Nieuws

VIDEO – Opel bindt strijd aan met dode hoek

De dode hoek is een lastig verschijnsel dat helaas al veel slachtoffers heeft gemaakt in het verkeer. Opel hoopt nu in ieder geval bij haar bestelauto’s voor eens en altijd de dode hoek te verslaan met Surround Rear Vision, een tamelijk eenvoudige maar doeltreffende oplossing met twee camera’s.

Surround Rear Vision is een innovatief camerasysteem verbetert het zicht naar achter en in de zogenoemde dode hoek aan passagierszijde. Bij het naar rechts afslaan maakt Surround Rear Vision fietsers en voetgangers in de dode hoek zichtbaar voor de bestuurder. Daarmee is de dode hoek voorgoed verleden tijd.

In bestelauto’s met een gesloten opbouw is het lastig om bij afslaan naar rechts fietsers en voetgangers in de gaten te houden. De bestuurder kan namelijk de situatie direct rechts naast en achter de auto niet overzien. Dat resulteert regelmatig in aanrijdingen tussen bedrijfsauto’s en andere verkeersdeelnemers. Uit onderzoek van Duitse verzekeringsmaatschappijen blijkt dat in Duitsland 660 fietsers per jaar gewond raken bij ongelukken met een naar rechts afslaande vrachtauto. Ongevallen met lichte bedrijfsauto’s en personenauto’s zijn daarbij nog niet eens inbegrepen.

Surround Rear Vision is leverbaar vanaf 399 euro (uitrustingsniveau Innovation, exclusief BTW/BPM). Het systeem bestaat uit twee camera’s die de zij- en achterkant van de Combo vanuit diverse hoeken tonen. Een camera boven de achterdeuren overziet tijdens achteruitrijden het gebied achter de auto en toont het beeld op een apart 5-inch scherm. De bestuurder kan kiezen tussen de normale weergave en een groothoekbeeld. Dat laatste kan ook worden weergegeven tijdens normaal rijden – dan toont het scherm de beelden van de situatie tot meer dan dertig meter achter de auto. De tweede camera, gemonteerd onder de rechterbuitenspiegel, toont de situatie direct rechts van de auto. De bestuurder kan met een simpele aanraking van het scherm tussen de twee camera’s wisselen.

Bestelauto reed vorig jaar zomer uitgebreid met de Combo en diens broertjes Citroën Berlingo en Peugeot Partner en kon toen Surround Rear Vision in de praktijk zien (vanaf minuut 7:00).

Opel voorziet de Combo van diverse assistentiesystemen die het rijden makkelijker, veiliger en comfortabeler maken. Park Assist – bestaand uit parkeersensoren aan voor- en achterzijde – maakt parkeren een stuk makkelijker. Het met sensors werkende Flank Guard-systeem helpt de bestuurder obstakels te ontwijken en beschermt daarmee de dorpels en flanken van de Combo tegen kostbare deuken en krassen tijdens het manoeuvreren. Verder zijn Automatic Cruise Control, Forward Collision Alert met voetgangersherkenning en automatische noodremfunctie, Driver Drowsiness Alert, Head-up Display en de adaptieve tractiecontrole IntelliGrip optioneel leverbaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.