Nieuws

VodafoneZiggo zal eind dit jaar al 40 procent van zijn 535 eenheden tellende vloot bedrijfswagens volledig elektrisch en daarmee zero-emissie hebben. In dat tempo haalt de telecomprovider het streefjaar van 2028 ruimschoots. Maar binnen dit concept gaan de technicians letterlijk nóg een stapje verder. Steeds meer huisadressen zullen straks per elektrische Stapstep bereikt worden.

Concernbreed wil VodafoneZiggo in 2025 zijn hele CO2 footprint met 50 procent gereduceerd hebben ten opzichte van 2019. Daarmee ontkomt ook de mobiliteit niet aan de transitie. Inmiddels vervangt het bedrijf al elke personenwagen in de lease voor een elektrisch exemplaar. Maar al in 2021 startte men met een onderzoek om ook de vloot bedrijfswagens te elektrificeren. Dat gaat volgens wagenparkbeheerder Jan Heijmans heel goed. Sterker nog, het bedrijf verwacht ruim voor 2028 de hele omschakeling gereed te hebben. Heijmans: “Wij sturen op ons eigen voornemen om onze CO2-footprint scherp te reduceren. Maar door nu te elektrificeren heb ik als wagenparkbeheerder straks ook geen kopzorgen meer over de komende zero-emissiezones. Dat maakt onze transportafdeling zeker toekomstbestendig.”

VodafoneZiggo gaat helemaal over op elektrische bedrijfswagens en gebruikt voor de laatste meter een elektrische step. Op de foto Jan Heijmans (links) met twee monteurs.

Niet veel duurder

“We hebben in 2021 geïnventariseerd wat er aan LEV’s te koop is en welke het beste bij ons passen”, vertelt Heijmans. “Tot nu toe bestaat onze vloot bedrijfswagens uit Opels Vivaro en Zafira, Fords Transit Custom en Fords Transit Connect. Begin 2022 is er samen leasemaatschappij Athlon op basis van TCO gekozen voor de elektrische versie van de Opel Vivaro en de Volkswagen ID.4. Wij denken dat de prijs voor elektrisch rijden eigenlijk maar 10 tot 15 procent hoger komt dan op diesel. Dat komt ook omdat dieselvoertuigen fors duurder geworden zijn. En de TCO kan nog beter uitpakken als de brandstofprijzen nog meer stijgen en bijvoorbeeld CO2-beprijzing echt vorm aanneemt.”

Het bedrijf besloot tot een pilot met 10 e-Vivaro’s en 2 ID.4’s en liet in nauw overleg met de technicians door Brover Bedrijfswageninrichting een inrichting voor de auto’s ontwerpen op basis van Aluca componenten. “De technicians hebben alles bij zich maar niet elke monteur heeft hetzelfde nodig. Over het algemeen zijn de Volkswagens voor onze expert technicians. Die rijden nu nog in Vivaro en Zafira. Maar de VW ID.4 is iets kleiner dan de Opel Zafira. Dat was wat meer passen en meten om alles een plaatsje te geven. Zo hebben we de achterbank eruit gehaald en een tussenschot achter de voorstoelen aangebracht. Toch blijft het een geel kentekenauto omdat je nu nog geen BPM betaalt voor een elektrisch voertuig”, legt Heijmans uit. Dat er stevig Ziggo op beide typen auto’s staat, komt omdat de technicians vooral voor dat deel van het bedrijf werken.

Breed gedragen

“Door de technicians overal bij te betrekken, wisten we zeker dat het eindresultaat ook breed gedragen zou worden. Binnen de pilot namen we behalve de inzet ook het opladen mee. De auto’s zouden WLTP een range van 322 km moeten hebben. In de praktijk bleek dat 240 tot 280 km. Maar dat is meer dan genoeg. Wij rijden om de kerk. En dat moet ook, anders zijn we niet efficiënt. Maar wat er vooral uit de pilot kwam, is het enthousiasme van de technicians. Die waarderen in het bijzonder de rust en de veel mooiere elektronische rijhulpsystemen. Uiteindelijk gaven we groen licht”, legt Heijmans uit.

Ritregistratie

VodafoneZiggo heeft de chauffeurs een training elektrisch rijden gegeven. Heijmans: “Elektrisch rijden is echt anders. En via Micpoint is er track and trace ingebouwd. Dat is voorlopig alleen voor een voor de belastingdienst sluitende ritregistratie. We zouden er veel meer mee kunnen doen zoals voertuigvolgsysteem, uitlezen van ritgegevens en bijvoorbeeld actuele beschikbaarheidsinformatie naar de planners van de storingsdienst. Dat laatste gaat er waarschijnlijk wel komen. Maar verder zijn de regels van de AVG tamelijk strikt en hebben we duidelijke afspraken met de ondernemingsraad.”

Naast de eerste 10 E-Vivaro’s van de pilot, komen zijn er dit jaar opnieuw 150 bij. “Van de ID.4 zijn er nu twee klaar, vier in opbouw en 40 in bestelling. Daarmee rijdt eind dit jaar al 40 procent van ons bedrijfswagenpark elektrisch. Ik denk dat we daarmee koploper zijn in Nederland. Omdat al onze dieselvoertuigen nu al Euro 6 zijn, kunnen we ze nog gewoon tot het einde van het leasecontract gebruiken. Ik weet nu al dat we in 2024 nog 75 voertuigen gaan omzetten naar elektrisch en in 2025 nog weer 220. Een klein restant komt in de jaren daarna maar zeker voor 2028”, rekent Heijmans voor.

Opladen gebeurt thuis. Technicians krijgen een eigen laadpaal bij hun huis.

Thuisladen

Omdat alle technicians de auto mee naar huis nemen, laden de meesten het voertuig thuis weer op. “Daarvoor stellen we ze in de gelegenheid een driefasenaansluiting te laten aanleggen en een eigen laadpaal. En diegenen die geen laadpaal kunnen plaatsen, kunnen naar een openbare paal. Daarmee hebben wij geen last van kabelnood want onze 535 bedrijfsvoertuigen staan verspreid door heel Nederland.”

En die step dan?

Als bijzonderheid krijgen de meeste e-Vivarorijders straks niet alleen een elektrische auto maar ook een elektrische Stapstep. “Zo heet het ding. Het ziet eruit als een elektrisch stepje maar dan wél street legal. Dat komt omdat de monteur om de acht seconden echt een keer moet steppen anders stopt de ondersteuning. We willen het inklapbare stepje inzetten om de monteur snel en makkelijker naar adressen te krijgen waar parkeren heel moeilijk of onmogelijk is. Dus eigenlijk als laatste meter van een volledige zero emissie rit.”

De VW ID.4 is iets kleiner dan de Opel Zafira. Dus was het wat passen en meten om alles erin te krijgen.

Tekst: Bert Roozendaal – Foto’s: Roozworks


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.