Nieuws

Volkswagen hervat productie bestelauto’s

De fabrieken van Volkswagen Commercial Vehicles in Hannover en het Poolse Poznań en Września gaan vanaf maandag 27 april geleidelijk aan weer met een verminderde capaciteit produceren, na een stillegging van iets meer dan vijf weken. Het opstartproces zal gebaseerd zijn op de laatste beschikbaarheid van onderdelen, de door de Duitse regering en de EU gestelde voorwaarden, de ontwikkelingen op de afzetmarkten en de daaruit voortvloeiende operationele aanpak van de productie. Onafhankelijk van deze factoren zal de naleving van uitgebreide maatregelen ter bescherming van de gezondheid van de werknemers altijd de hoogste prioriteit hebben.

Josef Baumert, lid van de Raad van Bestuur voor Productie en Logistiek bij VWCV: “We zijn blij dat we binnenkort weer gefaseerd en stapsgewijs met onze productie kunnen beginnen. De bescherming van de gezondheid van onze medewerkers heeft daarbij absolute prioriteit. We hebben hiervoor een uitgebreid pakket aan maatregelen ontwikkeld en werken nu al intensief in kleine teams aan de voorbereiding van de fabrieken, om bijvoorbeeld de juiste afstanden te kunnen aanhouden, hogere hygiënenormen te kunnen invoeren en waar nodig beschermingsmiddelen te kunnen leveren. We blijven de situatie ook nauwlettend in de gaten houden. De dialoog en de aanpak binnen de Groep, evenals bijvoorbeeld de aanbevelingen van het Robert Koch-Instituut, blijven een belangrijke rol spelen in de manier waarop we te werk gaan.”

“Het is een goed signaal voor de economie en het publiek, als we in staat zijn om een uitweg uit de sluiting te laten zien. Ook voor ons als ondernemingsraad staat de gezondheid van onze collega’s centraal. We zullen de hele ontwikkeling in verband met Covid-19 dan ook nauwlettend in de gaten houden. Met het fabrieksakkoord dat door de hele ondernemingsraad is onderschreven, hebben we een goed kader gecreëerd voor de hervatting van de productie in Hannover, waarbij economische belangen en de bescherming van de werknemers met elkaar worden verzoend”, zegt Bertina Murkovic, voorzitter van de VWCV-ondernemingsraad. 

In de afgelopen weken is binnen de Volkswagen Groep een 100-puntenplan opgesteld om de productie te kunnen hervatten met volledige inachtneming van de bescherming van de gezondheid van de werknemers. Alle maatregelen zijn ook van toepassing op externe bedrijven en leveranciers die op de fabrieksterreinen werken. “Samen hebben we onze teams tot nu toe veilig door de coronaviruscrisis geleid. De stopzetting van de productie in combinatie met veel werk dat thuis wordt gedaan, was de enige en juiste beslissing die we moesten nemen. De uitvoering van deze unieke onderneming heeft zeer goed gewerkt. Ook tijdens de herstart laten we het niet afweten en gaan we de uitgebreide veiligheids- en hygiënemaatregelen zeer rigoureus uitvoeren”, legt Thomas Edig, lid van de Raad van Bestuur van VWCV en verantwoordelijk voor HR, uit.

In het kader van de hervatting breidt het bedrijf de gezondheidsmaatregelen op basis van de aanbevelingen van de gezondheidsautoriteiten nog verder uit. Processen in de productie worden geoptimaliseerd en ook strenge minimumafstanden en verhoogde hygiënenormen zijn op alle gebieden van toepassing. De lijst van maatregelen omvat concrete regels over hygiëne en het bewaren van afstanden, verplichte afscherming van mond en neus in gebieden waar 1,5 meter afstand niet mogelijk is, frequentere reiniging, spreiding van het begin en het einde van de ploegendienst om contact te vermijden en het aanmoedigen van alle werknemers om hun eigen temperatuur te nemen voordat ze aan het werk gaan, elke dag.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.