Nieuws

Fulpra Motors, producent van elektrische vrachtfietsen, heeft de 4e plek behaald in de KVK Innovatie Top 100 2021, die woensdag tijdens een uitgebreid online programma ‘Stappen maken met innovatie’ bekendgemaakt werd. De KVK Innovatie Top 100 is de afgelopen vijftien jaar uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste innovatieprijs in ons land en laat zien dat het Nederlandse midden- en kleinbedrijf een drijvende kracht is achter succesvolle innovatie. Fulpra Motors is de hoogst genoteerde innovator op het gebied van mobiliteit, transport en logistiek. De jury beschouwt de elektrische vrachtfiets van Fulpra als een belangrijke vernieuwing om het stedelijke ‘last mile transport’ schoner, slimmer en efficiënter te maken.

De elektrische vrachtfiets van Fulpra Motors is ontwikkeld voor de bezorging van post, pakketten en andere bestellingen in de (binnen)stad. De vrachtfiets heeft de capaciteit van een bestelwagen, maar tegelijkertijd alle voordelen van een fiets. Dankzij het grote vermogen van 1.000 Watt, de robuuste constructie en het tilt-mechanisme heeft de Fulpra L1 vrachtfiets zeer goede rij-eigenschappen. De fiets kan bovendien een lading tot 350 kilo vervoeren. In de laadruimte van 3.000 liter passen twee standaard rolcontainers, die met behulp van rijgoten in en uit de laadruimte gereden kunnen worden. Dankzij de schuifdeuren in de laadruimte kan de bestuurder zonder te bukken vanuit elke positie bij de lading. De Fulpra L1 is de enige vrachtfiets met een Europese goedkeuring in de L1e-A categorie voor lichte elektrische voertuigen en is daarom inzetbaar in alle steden binnen de EU, maar ook daarbuiten.

Wellicht belangrijker nog dan de technische eigenschappen en het laadvermogen is de bijdrage die de vrachtfiets levert aan het emissievrij maken van stedelijke gebieden. Een Fulpra L1 vrachtfiets vervangt een dieselbestelwagen, waardoor jaarlijks tweeduizend liter diesel en vijfduizend kilo CO2-uitstoot bespaard worden. Daarnaast levert de Fulpra een bijdrage aan de vermindering van verkeersopstoppingen en aan efficiëntere, logistieke processen. Volgens de jury is de Fulpra bij uitstek geschikt om het stedelijke last mile transport schoner, slimmer en efficiënter te maken.

De oprichters van Fulpra, Niels Markvoort en Michel van Eijnatten, zijn vereerd met de hoge klassering in de prestigieuze KvK Innovatie Top 100. “Het is een mooie erkenning voor het harde ontwikkelwerk de afgelopen jaren en weer een extra impuls om onze visie op betere stadslogistiek verder vorm te geven”, aldus Markvoort. “We zien dat het concept van de Fulpra vrachtfiets in het binnen- en buitenland echt aanslaat en we zijn momenteel dan ook bezig met de opschaling van de productie in Nieuwegein”, vult Van Eijnatten aan.

De Innovatie Top 100 is een initiatief van de Nederlandse Kamer van Koophandel. De organisatie ziet het als haar missie om de groei van mkb-bedrijven te stimuleren. En daarbij is innovatie één van de belangrijkste pijlers. KVK hoopt dat de Innovatie Top 100 ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf enthousiast maakt voor innovatie. Innoveren hoeft in de visie van KVK trouwens geen ‘rocket-science’ te zijn. Iedereen kan innoveren. Daarom ondersteunt de Kamer van Koophandel bedrijven met praktische informatie op het gebied van digitalisering, duurzaam ondernemen en productontwikkeling. De KVK Innovatie Top 100 geeft een goed beeld van de innovatieve kracht van het mkb op dit moment. Noord-Holland is met 22 bedrijven het best vertegenwoordigd, gevolgd door Zuid-Holland met 20 en Noord-Brabant met 17 bedrijven. Na de creatieve sector (23 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de voedingsmiddelenindustrie (13) en de zorgsector (13). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de samenleving en branche, originaliteit, verkrijgbaarheid, gerealiseerde omzet en groeipotentie. Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen geldprijs verbonden.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.