Nieuws

In  opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) heeft de RDW onderzoek gedaan naar de veiligheid van afschermingen in personenauto’s en bedrijfsauto’s. Na oplevering van het advies en de risicoanalyse van de RDW heeft IenW een besluit genomen over het plaatsen van afschermingen in personenauto’s en bedrijfsauto’s.

Het advies van de RDW is door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overgenomen. Op basis van het advies zal het ministerie de regels ten aanzien van afschermingen in voertuigen nader concretiseren.

Dat betekent dat het ministerie heeft besloten dat:

  • het plaatsen van afschermingen in de lengterichting tussen de bestuurder en de bijrijder wordt verboden in verband met de risico’s op het gebied van verkeersveiligheid;
  • het plaatsen van afschermingen in de breedterichting tussen de zitrijen wel wordt toegestaan, mits aan diverse veiligheidsvoorschriften is voldaan.

Die veiligheidsvoorschriften zijn:

  1. De goede werking van veiligheidssystemen zoals de veiligheidsgordels en airbags, mag niet worden gehinderd;
  2. Er mag geen sprake zijn van nadelige invloed op het zicht, door schittering, vertekend beeld, of gebrekkige ontwaseming;
  3. Het moet mogelijk blijven de auto snel te verlaten;
  4. Het materiaal van de afschermingen mag geen invloed hebben op lichamelijk letsel bij een aanrijding (bijvoorbeeld door versplintering van de afscherming; polycarbonaat of gelijkwaardig materiaal versplintert niet of zeer moeilijk);
  5. De afschermingen moeten deugdelijk bevestigd zijn en mag niet los op de zitplaats rusten, maar moet ook eenvoudig te verwijderen zijn.

De RDW heeft beoordeeld of het plaatsen van schermen in een voertuig voldoet aan (inter)nationale voertuigtechnische regelgeving. Wij hebben na oplevering van ons advies het verzoek ontvangen mee te denken over het formuleren van regelgeving voor afschermingen. Zo komt er een nationaal wettelijk kader waarin staat omschreven hoe er op een verkeersveilige manier gebruik kan worden gemaakt van afschermingen in nieuwe en bestaande voertuigen.

Foto: Welzorg

Het RIVM heeft voor contactberoepen nieuwe richtlijnen gepubliceerd. Het gebruik van afschermingen in voertuigen vormt geen onderdeel van de RIVM-richtlijnen. De RDW kan geen oordeel vormen over de mate van bescherming tegen het coronavirus. De RDW heeft in het advies alleen de voertuigveiligheid van de afschermingen beoordeeld.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.